Refser egen regjering

Benjamin Netanyahus samlingsregjering refses i israelske aviser.

Venstreorienterte israelske aktivister demonstrerte mandag i Jerusalem mot bordringen av skip med nødhjelp som skulle til Gazastripen. Flere israelske medier er sterkt kritiske til regjeringens planlegging, gjennomføring og håndtering av aksjonen mot de propalestinske aktivistene.
  • NTB
  • Kristian Skårdalsmo
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Bordingen av skipene som skulle til Gaza, ble en total fiasko og skader Israels allerede frynsete internasjonale omdømme, skriver israelske medier.

I sine leder— og kommentarartikler tirsdag er flere aviser opptatt av at bordingen ble en ny PR-messig katastrofe for Israel.

Regjeringen til statsminister Benjamin Netanyahu får dessuten flengende kritikk for måten aksjonen ble planlagt og gjennomført på, og for mediehåndteringen etter at den voldelige konfrontasjonen var et faktum.

Les også

- Lover å stanse nye skip

Israelske kommandosoldater bordet mandag skip med nødhjelp som var på vei til Gazastripen, og i sammenstøtet som oppsto, ble minst ni palestinaaktivister drept og mange såret.

— Skammelig fiasko

Liberale Haaretz kaller operasjonen mot skipene en «skammelig fiasko» og advarer om at den vil få store politiske følger for Israel.

— Det er så altfor tydelig hvilken alvorlige politisk skade denne konfrontasjonen har forårsaket, skriver avisen i en lederartikkel på internett.

Haaretz viser til at forholdet til omverdenen er skadet, og krever at noen blir stilt til ansvar for beslutningen om å borde skipene.

— Israel lot sin politikk med å opprettholde beleiringen av Gaza bli et eksistensielt spørsmål. Denne politikken slo tilbake som en boomerang og kostet Israel landets internasjonale legitimitet, skriver avisen.

  • Internasjonale reaksjoner:
Les også

Sikkerhetsrådet krever gransking

Sikkerhetsrådet krever gransking
— For sent ute

Jerusalem Post konkluderer i en analyse med at Israel igjen står der landet så mange ganger tidligere har stått: Med ryggen mot veggen.

Avisen gjør et poeng av at det israelske forsvaret var altfor sent ute med å offentliggjøre videoer og bilder fra bordingen, og at landet derfor igjen vil tape kampen om verdensopinionens sympati.

— Det spiller ingen rolle hvem som har skylden for uhellet i Middelhavet, det er klart hvem som er ofrene: Israels skjøre image og det palestinske folket i Gaza, som nok en gang er blitt brukt av sine angivelige venner, men i realiteten ikke har fått noen hjelp i det hele tatt, skriver kommentator Gil Hoffman .

- Barak må gå

En annen storavis, Yedioth Ahronoth , retter skarp kritikk mot myndighetene for å ha latt palestinaaktivistene få vinne PR-krigen.

— Israelske tjenestemenn surret det til igjen da PR-arenaen ble overtatt av våre motstandere, skriver avisen på sine nettsider.

I en av kommentarene ber Yedioth Ahronoth Israels forsvarsminister, arbeiderpartiveteranen Ehud Barak, om å trekke seg.

— Israel trenger en forsvarsminister som kan avgjøre når makt skal brukes og når det ikke skal det, skriver kommentator Avi Trengo, som er sterkt kritisk til planleggingen og gjennomføringen av aksjonen.

I en annen analyse spør Jerusalem Post om «hvorfor det israelske forsvaret undervurderte terrorister» . Avisen gjør et poeng av at de israelske soldatene ble utsatt for et voldsomt angrep da de bordet skipet Mavi Marmara, og at aksjonen var svært dårlig planlagt.

Publisert: