Den 15 år gamle jentas tilstand var kritisk da hun ble reddet fra et hus i Baghlan-provinsen i forrige uke, etter at naboer hadde hørt henne gråte og skrike i flere dager.

Ifølge politiet i området ble hun låst inne på et mørkt toalett i kjelleren av sine svigerfamilie, hvor hun satt med kritisk lite mat og vann i fem måneder. Svigerfamilien skal ha dratt ut neglene og håret hennes, og ville tvinge henne til prostitusjon for å tjene penger.

Ønsker straff

— Dette er en av de verste eksemplene på vold mot kvinner i Afghanistan. De skyldige må straffes, så andre kan lære en lekse, sier helseminister Suraya Dalil lørdag, etter at hun besøkte jenta på sykehuset hvor hun får behandling for skadene.

Politiet i Baghlan sier svigermoren og svigersøsteren er arrestert, men at politiet ennå leter etter mannen og svigerfaren til jenta.

Små skritt

Selv om Taliban ble fjernet fra makten i Afghanistan for ti år siden, er det fortsatt stor risiko for å bli bortført, voldtatt, tvangsgiftet eller solgt for kvinner i Afghanistan.

Arbeidet for kvinners rettigheter og frihet har økt de siste årene, men det er enda et sterkt sosialt og juridisk press i det afghanske samfunnet som gjør det vanskelig å rømme fra voldelige forhold. Flere afghanske kvinner er blitt fengslet for å ha rømt fra voldelige ektemenn, da det regnes som «moralske forbrytelser»