— Jeg vil bli Honduras' neste president, erklærte Juan Orlando Hernandez da 42 prosent av stemmene var telt opp søndag kveld.

Han ledet da med en oppslutning på 34,2 prosent, mot 28,5 for hovedutfordrer Xiomara Castro.

— Jeg vil gjøre alt som må til for å sørge for at folket får fred igjen, sa Hernandez, som ble møtt med øredøvende jubel fra sine tilhengere.

Venstrekandidat på annenplass

Venstreorienterte Xiomara Castro har vært Hernandez' viktigste utfordrer i presidentvalget. Castro er kona til Manuel Zelaya, presidenten som ble styrtet i statskuppet i Honduras i 2009, og med henne som president vil Zelaya igjen vil få en sentral rolle i politikken i Honduras.

Da valglokalene stengte søndag kveld, erklærte Castro raskt at seieren var hennes. Men tallene var ikke med henne.

I en valgdagsmåling ledet Hernandez med 6 prosentpoeng, en tendens som ble bekreftet av foreløpige resultater etter hvert som stemmene ble telt opp.

Den nye presidenten skal erstatte Porfirio Lobo, som kom til makten i et kontroversielt valg i kjølvannet av kuppet mot Zelaya. Venstresiden boikottet dette valget.

Håper på forsoning

Ifølge valgkommisjonens leder David Matamoros er håpet at dette presidentvalget skal bidra til å lege sårene etter kuppet mot Zelaya.

Hernandez har gitt uttrykk for støtte til statskuppet i 2009. Han er i dag leder i kongressen i Honduras og regnes av flere som landets mektigste politiker.

Blir han president, vil han imidlertid få vanskelige oppgaver å løse. Honduras har den høyeste drapsraten i verden, og kampen mot narkotikabander har vært et sentralt valgkamptema i det voldsherjede landet.

Hernandez' oppskrift er å sette inn militæret i kampen mot bandene. Kritiske røster frykter på sin side at dette vil true menneskerettighetene.