Islamister fra den somaliske opprørsgruppa al-Shabaab gikk tirsdag til angrep på presidentpalasset i Mogadishu før de sprengte seg selv i luften.

Somalias president Hassan Sheikh Mohamud og statsminister Abdiweli Sheikh Ahmed var ikke inne i bygningskomplekset da angrepet fant sted og er begge trygge, ifølge offisielle tjenestemenn. Ifølge sikkerhetsstyrker var den internasjonalt støttede presidenten og statsministeren sammen med vakter fra en styrke tilhørende Den afrikanske union.

– Det var minst ni angripere, alle har blitt drept og situasjonen er under kontroll, angrepet er over, sier Abdi Ahmed i sikkerhetstjenesten.

– Det var åtte eksplosjoner på slutten av kampene, som trolig var forårsaket av selvmordsbombere, sier han.

– Inntok presidentkontoret

En talsmann for al-Shabaab bekreftet at den al-Qaida-tilknyttede gruppen står bak angrepet og hevdet at deres soldater hadde klart å innta presidentens kontor inne i presidentpalasset Villa Somalia.

– Våre soldater er innenfor det såkalte presidentkontoret, sa talsmann for opprørsgruppa Abdulaziz Abu Musab til AFP.

– Vi har kontroll over hovedkvarteret til det frafalne regimet. Fienden led høye tap under operasjonen, som er pågående. Angrepet er en seier for oss etter at den utenlandsk innsatte regjeringen sa at sikkerheten var styrket, sa han videre.

Todelt angrep

Ifølge politiet utførte opprørerne et todelt angrep på bygningskomplekset. På baksiden av palasset ble en bombe utløst, og deretter stormet angriperne inn via en annen inngang.

Vitner opplyste at de kunne høre høy skyting og flere eksplosjoner som antas å ha vært fra granater før kampene stilnet rundt en time senere.

– Kuler flyr rundt og kommer fra palasset, sa Halimo Nure som bor nær bygningene, som er en av de mest bevoktede områdene i byen.

FNs spesialutsending til Somalia, Nicholas Kay, fordømte angrepet på Somalias regjeringsbygninger som han omtaler som et forsøk på å frata somalierne den fredfulle staten de fortjener.

– Terroren kommer ikke til å vinne, sa han.

Gjentakelse

Angrepet ser ut til å være en gjentakelse av et al-Shabaab-angrep mot presidentpalasset i februar, da islamister klarte å komme seg inn i bygningskomplekset før de ble drept av vakter.

I mai gikk opprørerne også til et lignende selvmordsangrep mot nasjonalparlamentet mens parlamentsmedlemmer var i et møte. Flere vakter og ansatte ble drept.

De gjentatte angrepene har hatt regjeringen eller sikkerhetsstyrkenes nøkkelområder som mål. Angrepene er tilsynelatende forsøk på å diskreditere påstander fra myndighetene om at de vinner krigen mot de islamistiske opprørerne.

Lørdag sist uke tok opprørsgruppa på seg ansvaret for et angrep nær parlamentsbygningen hvor minst fem soldater og politifolk ble drept.

Al-Shabaab tok også på seg ansvaret for drapet på en politiker i den somaliske nasjonalforsamlingen torsdag. (