Det bekrefter Steffen Seibert, talsmann for Tysklands statsminister Angela Merkel, ifølge Reuters.

Tysk politi har den siste uken innledet etterforskning i to mulige spionsaker, der personer i Tyskland skal ha spionert for USA.

Meldingene om at CIA-sjefen utvises, kommer kort etter at Merkel torsdag ettermiddag kommenterte spionskandalen.

— Å spionere på allierte er bortkastet energi, sa Merkel.

Knallhard kritikk

Utvisningen er den siste hendelsen i spionskandalen som de siste dagene har preget forholdet mellom Tyskland og landets mektige allierte i vest.

Kritikken fra tyske politikere mot USA har vært knallhard - og den har tiltatt i styrke de siste dagene.

Finansminister Wolfgang Schaüble, Merkels nære kollega, sa torsdag formiddag at selv om etterretningssamarbeidet mellom USA og Tyskland har avverget terrortrusler, betyr det ikke at «amerikanerne kan rekruttere personer i Tyskland».

— Dette er bare dumhet, og så mye dumhet gir en lyst til å gråte, var finansministeren krasse kommentar.

- Liten forståelse

Dagen før utvisningen var lederen for utenrikskomiteen i det tyske parlamentet, Norbert Röttgen, i Washington for samtaler med amerikanske sikkerhetsmyndigheter. Men Röttgen talte for døve ører, ifølge ham selv:

— Vi opplever at våre samtalepartnere har veldig liten forståelse for problemet, sa Röttgen ifølge AFP.

Den tyske delegasjonen var i USA etter at Tysklands påtalemyndighet forrige uke innledet etterforskning av en ansatt i den tyske etterretningstjenesten BND.

Vedkommende er mistenkt for å ha vært dobbeltagent og skal ha gitt sensitivt materiale til amerikansk etterretning, trolig til CIA. Ikke identifiserte kilder sier til DPA at mannen skal ha mottatt 25.000 euro for å stjele 218 dokumenter over en periode på to år.

Stille fra Det hvite hus

Samme dag som de tyske politikerne var i Washington for å få svar på spørsmål, aksjonerte tysk politi mot flere adresser i Berlin. Ifølge lokale medier er en mann som jobber i det tyske forsvaret siktet for å ha levert informasjon til USA. Dermed er det innledet etterforskning i to mulige spionsaker i løpet av én uke.

— Vi hadde NSAs overvåkingsprogrammer, vi hadde avlyttingen av Merkels telefon, og nå kommer denne spionhistorien på toppen av det hele, sa Röttgens kollega Niels Annen.

— Jeg kan ikke bekrefte, avkrefte eller kommentere opplysningene om etterretningsvirksomhet, var kommentaren fra talsmann Josh Earnest i Det hvite hus onsdag. Det hvite hus har foreløpig ikke kommentert at CIAs sjef i Tyskland utvises fra landet.