Sjokkreaksjoner etter hijab-fall

En kvinnelig nyhetsoppleser fikk massive protester etter at hun viste seg utildekket på den statlige tv-kanalen i Saudi-Arabia.

FRA LONDON: Nyhetsankeren er ikke navngitt, men har brukt hijab i andre nyhetsklipp. Denne gangen leste hun nyhetene fra statskanalen Al Ekhbariyas kontorer i London.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Al Ekhbariya, som har kontorer i Midtøsten, Europa og USA, er blitt sett på som liberale i lys av sin bruk av kvinnelige ankere.

Men da en av dem kastet hijaben og viste seg på tv, ble det for mye for både folket og tv-kanalen selv.

— Må aldri skje igjen

Ifølge The Independent flommet det over av kommentarer i sosiale medier som følge av opptredenen. Folk skal ha vært rasende.

En rekke seere skal også ha uttrykt sterk misnøye mot at hun viste seg uten hijab.

— Vi tolerer ikke noen overtredelser av våre verdier og landets systemer, sa Saleh Al Mughailif, en talsmann for Saudi radio og fjernsyn i etterkant.

Kvinnen skal ikke ha hatt lov til å vise seg uten hijab. Hendelsen ble imidlertid forårsaket av at den ikke navngitte kvinnen befant seg i kanalens studio i Storbritannia da innslaget ble spilt inn.

Al Mughailif garanterte i samme uttalelse at alle virkemidler skulle bli igangsatt for å unngå at en lignende hendelse skulle finne sted igjen.

Fordømte hendelsen

Hva som blir sett på som akseptabelt eller ikke, varierer rundt om i landet. I hovedstaden Riyadh bruker nærmest alle kvinner heltildekkende niqab, mens i den mer liberale byen Jeddah er det mer vanlig med hijab, skriver The Independent.

MÅ TILDEKKES: Slik er de kvinnelige nyhetsankerne vanligvis tildekket. Dette er ikke den samme kvinnen som viste seg uten hijab.

Etter at kvinnen viste seg uten tildekket hår, rapporterte Gulf News at hendelsen ble fordømt som en overtredelse av nasjonale tradisjoner.

Mens andre prøver å dysse saken ned, påpeker noen at hendelsen ikke må bli sett på som et tegn på kvinners voksende rettigheter i det sterkt muslimske samfunnet.

Det religiøse politiet MUTAWA er de som håndhver islamske regler for oppførsel og påkledning. For eksempel er det ulovlig for kvinner å kjøre bil i Saudi-Arabia.

Hvis en kvinne blir dømt for eksempelvis blasfemi, utroskap eller hekseri, risikerer hun å bli halshugd eller hengt.

Publisert: