To kyss til Kate

Jubelbruset var øredøvende da prins William og hans Catherine kysset hverandre på balkongen på Buckingham Palace.

Her er øyeblikket alle ventet på.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Hundre tusen entusiastiske tilskuere brølte ikke mindre entusiastisk utenfor Buckingham Palace da brudeparet kom ut på slottsbalkongen og kysset hverandre varmt.

Da en smilende, men rørt Catherine skred opp blant vårlige løvtrær i sin Sarah Burton-designede brudekjole, fulgte rundt to milliarder tv-seere og 1.900 kirkegjester med.

«Du er nydelig, den ser fantastisk ut», sa prins William til sin brud da hun kom fram til ham i kirken, ifølge Ruth Press. Hun er ekspert på å lese på lepper.

Både prinsen og Catherine, som nå har titlene hertug og hertuginne av Cambridge, virket preget av det store dagen, og William strevde litt med å få satt ringen på Kates smale finger.

Kjolen

Smal og elegant var også brudekjolen, og det haglet med Grace Kelly-sammenligninger da menigfolk og moteeksperter så hvordan den stilbevisste bruden hadde valgt sitt utseende denne viktige dagen.

Kate har samarbeidet tett med Sarah Burton i utformingen av kjolen.

— Hun har skapt sin egen stil, uten et snev av Diana. Minnet om Lady Di henger likevel over seremonien, så det var ikke nødvendig å bruke noe fra henne, sier den norske designeren Wenche Lyche.

k2.jpg

Den elfenbenshvite kjolen er laget av silkesateng og blonder, og med et 2,7 meter langt slep. Sløret er av tynn silketyll kantet med broderte blomster, og var festet med et diamantdiadem utlånt av dronning Elizabeth.Diademet er laget i 1936 og ble bestilt av den daværende hertug av York, senere kong George VI, til hans kone Elizabeth, bedre kjent som dronningmoren.

Brudebuketten var like enkel som kjolen og besto av hvite blomster med myrt, liljekonvall og hyasinter.

To kyss til Kate

Brudeparet kom senere ut på balkongen og brøt etikette med å kysse hverandre ikke bare én, men to ganger, etter et taktfast krav fra folkemengden: «Kiss her! Kiss her!». Det lå atskillig mer varme i den gesten enn da brudgommens far og mor giftet seg for nøyaktig 30 år siden.

k4.jpg

650 av de 1900 gjestene i kirken var invitert til mottakelse på Buckingham Palace etter vielsen, blant dem kong Harald og dronning Sonja. Dronning Sonja var i beige kåpe med kjole i rødt under, mens kong Harald var i hærens gallauniform. Han æret sitt britiske vertskap med å bære den britiske Hosebåndsordenens blå bånd over brystet.Etter mottakelsen forlot brudeparet Buckingham Palace i en åpen Aston Martin med skilt med teksten «Just wed» (nygift). De dro til et ukjent sted for å slappe av og gjøre seg klare for den private middagen og påfølgende festen om kvelden. Der var kun 300 av brudeparets familie og venner invitert.

Folkefest

Bryllupsfestlighetene i London gikk rolig for seg. Ifølge britisk politi ble kun 43 personer pågrepet av ulike grunner for å unngå bråk.

Med viftende flagg og jubelrop hadde flere hundre tusen mennesker samlet seg langs ruten mellom Westminster Abbey og Buckingham Palace for å hylle de nygifte da de etter vielsen kjørte i åpen vogn trukket av fire hester.

k5.jpg

Flere hundre tusen andre hadde stimlet sammen i Hyde Park og på Trafalgar Square for å følge vielsen på storskjerm.Også i resten av Storbritannia ble bryllupet feiret med folkefester, blant annet i Catherines hjemby Bucklebury.

Over alt var stemningen god. Folk hadde pyntet seg, mange hadde kledd seg ut, og de skålte og smilte og vinket.

Stilfullt

Som seg hør og bør i britiske bryllup var det mange flotte hatter å se i Westminster Abbey. Mest oppsikt vakte muligens prinsessene Beatrice og Eugenie. Prinsessene, som er døtre av prins Andrew og Sarah, hertuginnen av York, er kjent for ikke å være beskjedne i hattevalget.

Pippa Middleton, brudens søster og forlover, bar en hvit kjole i silkesateng og silkecrêpe som også var designet av Sarah Burton.

Les også

[No available link text]

Burton har dessuten tegnet en egen aftenkjole som bruden har på seg på den private middagen på slottet med 300 av brudeparets venner og familie.

Publisert:
GIFT: Brudeparet forlater Westminster Abbey i London etter vielsen i forbindelse med bryllupet mellom prins William og Kate Middleton fredag.