Mellom 70 og 80 prosent av områdene som ble rammet av Haiyan, ble smadret da tyfonen passerte, opplyser politiinspektør Elmer Soria.

— Vi hadde et møte med guvernøren og andre tjenestemenn i går kveld. Guvernøren opplyste at 10.000 mennesker ifølge deres anslag har omkommet, sier Soria.

— Ødeleggelsene er så store, legger han til.

Hardt rammet by

Bare i provinshovedstaden Tacloban er det funnet om lag 1.000 omkomne, opplyste filippinsk Røde Kors lørdag.

Norske Erlend Johannesen, som driver et barnehjem i byen, bekreftet de dramatiske meldingene lørdag.

— Vi trenger hjelp. Døde folk overalt, utrygge gater hvor folk slåss med hverandre over boksemat og vann. Vi har mistet alt, absolutt alt, men vi lever, var meldingen Johannesen la ut på sin Facebook-side lørdag kveld.

I naboprovinsen Samar er det meldt om minst 200 omkomne, men store områder er fortsatt uten kommunikasjon og myndighetene frykter at dødstallet vil stige.

Sjokkert

Haiyan traff land på østkysten av Filippinene natt til fredag, med vindkast på over 75 sekundmeter og 5-6 meter høye bølger.

Myndighetene i Manila har ikke bekreftet dødstallene, men innenriksminister Manuel Roxas ble sjokkert da han fløy over Tacloban-området lørdag.

— Fra helikopteret ser man omfanget av ødeleggelsene. Ikke ett eneste hus er helt fra kysten og 1 kilometer inn over land. Det er som en tsunami, sa Roxas.

— Jeg kan ikke beskrive hva jeg så. Det er forferdelig, la innenriksministeren til.

Døde over alt

De lokale myndighetene i Tacloban, en by med 220.000 innbyggere, bekrefter også at ødeleggelsene er store og ofrene mange.

— De døde ligger i gatene, inne i husene sine og under vrakrester. Det er døde over alt, sier en talsmann for myndighetene i byen, Tecson John Lim.

Det filippinske forsvaret har sendt 15.000 soldater til området for å bistå i arbeidet med å finne og hente ut omkomne og skadde, og dele ut nødhjelp til de mange som har mistet alt.