Folk i store deler av Danmark stengte dørene og håpet på det beste da den verste stormen på flere år rammet landet. Flygende takstein og trær som knakk gjorde det livsfarlig å bevege seg ute.

En mann ble mandag ettermiddag stormens første dødsoffer i Danmark, idet en husgavl raste ut på Gilleleje Havn nord på Sjælland, melder Ritzau. Både i København, andre deler av Sjælland, Fyn, sørlige Jylland og Lolland-Falster ba politiet innbyggerne om å holde seg inne. All unødig ferdsel ble frarådet.

Fire døde i Storbritannia

Mandag ble det også meldt at en rekke personer var omkommet i andre vesteuropeiske land, fire av dem i Storbritannia, to i Tyskland, én i Nederland og én i Frankrike. Flere mistet livet som følge av at de ble truffet av trær. Blant dem var en kvinne som var ute og gikk langs kanalene i Amsterdam og ei 17 år gammel jente i Storbritannia som døde da et tre falt over campingvogna hun lå og sov i.

I både Storbritannia og Frankrike førte uværet til omfattende strømbrudd, og hundretusener måtte klare seg uten elektrisitet.

To ferjer med til sammen over 450 passasjerer om bord, på vei til Dover i England, lå og bakset i Den engelske kanal, uten å kunne gå til kai som følge av den kraftige vinden.

I Haderslev sør på Jylland ble en kvinne alvorlig skadd da et tak raste sammen, og på Fyn fikk åtte personer alvorlige skader, i tillegg til at 70 fikk behandling for mindre skader.

Orkan styrke

Svært mange trær gikk i bakken som følge av vindkastene, som enkelte steder hadde orkan styrke. På øya Als ble vindkastene målt til 54 meter i sekundet, noe som er ny rekord i Danmark. Noen av trærne falt over veier og jernbanespor. I tillegg tok vinden med seg store mengder takstein, blikkplater og andre løse deler.

«Stor silo svaier i vinden ved Odensevej 67, Ringe. Risiko for at de kan velte ned på Svendborg motorvei», skrev politiet på Fyn i en melding på Twitter.

Bruer stengte

En rekke bruer måtte stenges da uværet var på sitt verste, blant annet Lille— og Storebæltbroen til og fra Fyn. Også Øresundsbroen ble stengt, men var ventet å åpne igjen klokka 22 mandag kveld.

På Københavns lufthavn var vinden en stund så kraftig at hele flyplassen måtte stenges. Det var vanskelig å få trapper ut til flyene, og flere passasjerer ble derfor sittende innesperret. Om lag 1.000 passasjerer og 50 fly ble rammet av stormen.

I København sto dessuten lokaltogene stille ettersom veltede trær sperret linjene hele åtte steder, samtidig som kjøreledninger var revet over.

Norge slapp unna

Også i Oslo og Bergen førte uværet til at enkelte flyavganger ble innstilt, men ettersom Norge slapp unna det verste uværet, gikk mesteparten av flytrafikken som normalt. Det gjorde også ferjene mellom Danmark og Norge, bortsett fra Stena Lines 18.30-avgang fra Oslo til Frederikshavn, som ble innstilt på grunn av tekniske problemer.

I Sør-Sverige stoppet tog- og busstrafikk helt opp, og Trafikverket i Göteborg gikk tidlig mandag ettermiddag ut med en oppfordring til alle om å komme seg hjem raskest mulig. Idrettsanlegg og andre fritidstilbud i Sør-Sverige ble stengt i påvente av uværet som nærmet seg. (NTB)

I BAKKEN: Trær gikk over ende også i London. Fire mistet livet i Storbritannia.