Store deler at det syriske regimes kjemiske stridsmidler er blitt fraktet vekk og destruert i henhold til den internasjonale avtalen med regimet i Damaskus fra juni i fjor.

Alle de kjemiske stridsmidlene skal ifølge avtalen være ødelagt innen 30. juni i år. Fristen for å få fraktet stridsmidlene ut av landet, utløp imidlertid søndag.

— Vi snakker om de gjenværende 7,8 prosentene med kjemiske stridsmidler som fortsatt befinner seg på et bestemt sted i landet, sa Sigrid Kaag på en pressekonferanse i Damaskus søndag.

Kaag leder FNs og OPCWs (Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen) felles operasjon for å destruere Syrias kjemiske stridsmidler.

Hun tilføyer at 6,5 prosent av stridsmidlene må fjernes fra landet, mens en liten prosentandel skal ødelegges inne i Syria når man får tilgang til lageret.

Kaag beskriver operasjonen som svært konstruktiv.

Norge bidrar med et marinefartøy og et lasteskip til våpentransporten. I begynnelsen av mai vil fregatten Helge Ingstad bli byttet ut med kystvaktskipet Andenes.

— Oppdraget har tatt lengre tid enn først antatt, men vi er forberedt på å stå videre, har pressetalsmann Eystein Kvarving i Forsvaret tidligere uttalt til NTB.