Rundt 200 pårørende deltok i demonstrasjonen der de krevde svar på hva som skjedde med passasjerflyet som forsvant på vei fra Kuala Lumpur til Beijing for 17 dager siden.

— Min sønn, min sønn, få tilbake sønnen min, ropte 63 år gamle Wen Wancheng gråtende utenfor ambassadebygningen.

— Få tilbake våre kjære, stemte andre pårørende i, mange av dem med knyttede never.

Et stort antall sikkerhetsvakter i uniform og sivile klær voktet bygningen, og da de forsøkte å hindre de pårørende fra å snakke med journalister, kom det til håndgemeng.

En kvinne ble båret vekk på båre, og opprørspoliti fulgte det hele fra avstand, klare til å rykke inn.

Levde i håpet

Familiene til de savnede flypassasjerene mottok mandag en tekstmelding fra Malaysia Airlines der det ble slått fast at alt håp om å finne overlevende nå er ute.

szad2674.jpg
SCANPIX
szad26d8.jpg
SCANPIX

Mange som har levd i håpet reagerte med raseri, både på måten de mottok meldingen på, og på selve budskapet. Flere nekter fortsatt å tro at flyet har styrtet i havet, og konspirasjonsteoriene om hva som kan ha skjedd med det savnede flyet, florerer.

Sjefen for Malaysia Airlines, Ahmad Jauhari, forsvarte tirsdag selskapets håndtering av saken og fastholdt at mandagens SMS til de pårørende ble sendt i beste mening.

— Vår eneste motivasjon var at familiene skulle få den tragiske nyheten før resten av verden, sa han.

— Ingen ord kan lindre smerten, la han til.

Innstiller letingen

Ifølge Malaysia Airlines tyder satellittdata på at rute MH370 styrtet i Indiahavet, under en time etter avgang fra Kuala Lumpur. Ingen vrakrester er hittil funnet, og årsaken til styrten er heller ikke klarlagt.

Tirsdag måtte letingen etter vrakrester innstilles på grunn av dårlig vær.

— De nåværende værforholdene vil gjøre leting fra luften og til havs farlig og sette mannskapenes liv i fare, heter det i en uttalelse fra den australske hovedredningssentralen.

— All leting i dag er derfor innstilt som følge av værforholdene, het det videre.

Et instrument som skal brukes i søket etter den svarte boksen til det savnede Malaysia Airlines-flyet, vil være fremme i søkeområdet 5. april, ifølge malaysiske myndigheter.

Posisjonsindikatoren fra det amerikanske forsvaret kommer til Perth onsdag. Den skal senere i uken plasseres på et australsk skip, som skal delta i søket etter flyet.

Kinesiske skip på vei

Seks kinesiske skip er også på vei til området i sør Indiahavet, der det antas at det savnede flyet fra Malaysia Airlines styrtet. Det opplyste Malaysias transportminister Hishammudin Bib Hussein på en pressekonferanse i Kuala Lumpur tirsdag.

Ifølge ministeren er det ingen indikasjoner på at flyet tok den nordlige ruten, slik det tidligere har vært spekulert om. Og letingen der er derfor avsluttet.

— Vi skal forsøke å utvide søkeområdet. Vi konsentrerer oss helt og fult på den sørlige delen av Indiahavet. 26 land deltar fortsatt i søket. Vi har vært heldige med at så mange har villet hjelpe til, sier Hussein.

Samtidig opplyser Kinas president Xi Jinping at landet sender en spesialutsending til Malaysia for å få mer detaljerte og presise opplysninger om det savnede flyet fra Malaysia Airlines.

Statsminister Li Keqiang sier det er deres øverste prioritet å finne flyet.

KREVER SVAR: Rundt 200 pårørende deltok i demonstrasjonen utenfor ambassaden, der de krevde svar på hva som skjedde med passasjerflyet som forsvant på vei fra Kuala Lumpur til Beijing for 17 dager siden.
SCANPIX