Forsøker å pumpe oksygen til savnede gruvearbeidere

Håpet svinner for de flere hundre som fortsatt er fanget i ulykkesgruven. På gravlunden i Soma er arbeidere i gang med å rydde plass til flere hundre avdøde.

GRAVER: Arbeidere ber mens de forbereder en massegrav for de omkomne gruvearbeiderne i Soma.
KISTER: Snekkerverksteder i Soma er i gang med å lage hundrevis av kister. Det er forventet at dødstallene vil stige ytterligere.
szc3007b.jpg
  • NTB
  • Erlend Langeland Haugen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Dødstallene stiger i Soma, og flere hundre er fortsatt innesperret i den brennende gruven. Redningsmannskaper forsøker å pumpe oksygen inn i gruven for å holde dem i live, men håpet svinner raskt.

Samtidig er arbeidet i gang med å lage kister og graver til de 274 som allerede er erklært døde. Lokale arbeidere ba for de avdøde på gravlunden, mens gravemaskiner lagde rader på rader med nye hull. Byens snekkerverksteder er satt i sving med å lage hundrevis av enkle, svarte kister.

Mord

«Jobbrelatert mord.» Det kaller den tidligere lederen for gruvearbeidernes fagforening, Çetin Uygur, gruvekatastrofen som nå utspiller seg i Soma.

Flere tyrkiske regjeringskritiske nettsteder hevder at arbeidernes sikkerhet har blitt ofret for lavere kostnader, og for å presse ned prisen på kull.

Det er varslet demonstrasjoner i flere av Tyrkias største byer i kjølvannet av katastrofen.

Legger seg ned

274 er bekreftet omkommet, mens 93 personer er reddet ut. Det er ikke kommet offisielle tall på antall savnede, og det rapporteres om at alt fra over 200 til over 400 gruvearbeidere er innesperret.

Les også

Siden 1941 har 3000 mistet livet

Les også

Se video direkte fra gruven

Demonstrasjoner er allerede i gang flere steder i landet.

I Istanbul og flere av landets største byer legger folk seg nå ned på bakken i protest mot forholdene i tyrkiske gruver, ifølge meldinger og bilder på Twitter.

«Regjeringen gjorde ingenting for å beskytte arbeiderne i Soma, men er nå på plass for å forhindre demonstrater,» skriver en tyrkisk Twitter-bruker.

«Massemord»

«Mord er ikke en ulykke» var slagordet som ble brukt av tyrkiske universitetsstudenter som demonstrerte utenfor gruveselskapets Soma Holdings kontorer i formiddag.

I morgen ber fagforeningen alle kle seg i svart, og varsler demonstrasjoner utenfor arbeidsdepartementet.

Nettstedet sendika.org, som er knyttet til tyrkiske fagforeninger, kaller ulykken for «Soma-massakren», og hevder at regjeringen har forsøkt å dempe omfanget av katastrofen ved å holde nede dødstallene, og å underrapportere antall arbeidere i gruven.

Nettstedet skriver også at Soma Holding, som eier gruven, har nære bånd til AKP-regjeringen.

Nesten 800 i gruven

Så mange som 787 arbeidere var i kullgruven da den ble rammet av en eksplosjon, opplyser energiminister Taner Yildiz.

OVERLEVDE: En gruvearbeider klemmer en slektning utenfor kullgruven.
MANGE OMKOMNE: Hjelpemannskaper bærer ut de avdøde etter gruveulykken i Tyrkia.

En video som Dogan News Agency har fått tak i, viser overvåkningsbilder av gruvearbeidere som tar seg ut mens brannalarmen går.

«Et antall arbeidere overlevde eksplosjonen, og deres ildprøve ble fanget på gruvens sikkerhetskameraer», skriver nyhetsbyrået.

Flere hundre fortsatt savnet

Det brenner fortsatt i gruven. Et ukjent antall gruvearbeidere er fortsatt innesperret.

Myndighetene har ikke oppgitt offisielle tall, men det dreier seg om minst 200 arbeidere, og kanskje over 400.

De befinner seg trolig to kilometer under bakken og fire kilometer fra nærmeste utgang.

— Problemene er større enn først antatt. Dette er i ferd med å utvikle seg til den største arbeidsulykken iTyrkias historie. Vi er redd dødstallet kan stige, sier Yildiz.

— Vi er redd for at dødstallet vil stige. Håpet i redningsaksjonen svinner, sier energiministeren onsdag morgen.

Tyrkiahar erklært tre dagers landesorg etter gruveulykken.

15-åring blant de døde

Utenfor gruven i provinsen Manisa venter fortvilte pårørende på å få vite hvordan det har gått med deres kjære.

En av de omkomne gruvearbeiderne, Kemal Yildiz, var bare 15 år gammel, melder Dogan News Agency. Nyhetsbyrået har snakket med onkelen hans, som bekrefter at Yildiz er blant arbeiderne som nå er erklært død. Representanter for både regjeringen og gruveselskapet benekter at 15-åringen var i gruven.

En feil på det elektriske anlegget antas å ha vært årsaken til eksplosjonen rundt to kilometer under bakken. Den startet i sin tur en brann som fylte gruvegangene med røyk.

Advarte mot gruven

En politiker fra Manisa-regionen advarte for bare to uker siden regjeringen om at gruvene i Soma var dødsfeller. Soma Coal Mining Company sa i en uttalelse i natt at en inspeksjon i mars ikke avslørte noen sikkerhetsrisiko.

Tyrkias regjering sa nei til å vurdere sikkerheten ved gruva i Soma i april, ifølge lokale medier.

Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP) som sitter i regjering, fulgte ikke opposisjonens forslag om en gjennomgang av sikkerheten i gruven.

Publisert
REDDET: En gruvearbeider reddes ut.
GRUVEN: Ambulanser venter utenfor gruven.

Les mer om dette temaet

  1. 15-åring blant de omkomne

  2. Advarte mot livsfarlige gruver

  3. BT Direkte: Gruveulykken i Tyrkia