Ifølge politiet la gjerningsmannen seg natt til lørdag i stilling på taket til et lavt butikklokale i en sentrumsgate i Hyvinge, en liten by 56 kilometer nord for hovedstaden Helsingfors.

Uten forvarsel åpnet han ild med gevær mot folk som befant seg utenfor restaurantene og utestedene i gata, og panikkslagne mennesker søkte ly der de kunne.

Etter skytingen flyktet mannen til fots.

En 18 år gammel kvinne ble meldt død like etter at skyteepisoden fant sted. Lørdag morgen døde også en 19 år gammel mann på sykehus av skadene. Begge var elever på yrkesskolen i byen.

Tilstanden kritisk

Sju personer ble såret i hendelsen, blant dem en kvinnelig politibetjent. For én av de sårede er tilstanden kritisk.

— Jeg kjente hvordan noe traff meg i siden. Det må ha vært glassplinter. Folk begynte å skrike: Søk ly, noen skyter! forteller øyenvitnet Lauri Mattila.

— Da skuddene lød, tenkte jeg først at det var snakk om en form for raketter. Så løp en mann bort til oss og ba oss ringe etter ambulanse. Han holdt for det ene øyet som det rant mye blod fra, forteller en 16-åring på stedet.

— Jeg snudde meg og så en kvinne som falt i bakken med ryggen dekket av blod.

Stjal våpen

Den antatte gjerningsmannen stjal et jaktgevær og et salonggevær fra våpenskapet til en nær bekjent, sier politiet.

Nå rettes oppmerksomheten igjen mot den finske våpenloven. Innenriksminister Päivi Räsänen sier episoden vil bli lagt vekt på i regjeringens gjennomgang av våpenloven. Men også reglene for hvordan våpen oppbevares, skal granskes.

— Personen hadde ikke selv våpenlisens, og derfor anser jeg det som betydningsfullt også i den sammenhengen, sier hun.

Innrømmer

Politiet klarte i morgentimene lørdag å spore opp 18-åringen og pågripe ham. Lørdag ettermiddag innrømmet mannen at det var han som sto bak skytingen. I avhør skal han ha fortalt at ofrene var tilfeldig valgt ut.

Også etterforskningsleder Markku Tuominen sier det ikke finnes opplysninger som tilsier at den antatte gjerningsmannen kjente noen av personene han skjøt.

Mannen ble pågrepet et par kilometer utenfor Hyvinge sentrum og skal ifølge politiet ikke ha gjort motstand da han ble pågrepet. Han har ikke noen kriminell bakgrunn.

Han skal ha brukt to våpen under skytingen, og ifølge politiet hadde han ikke lisens for noen av dem. Politiet undersøker nå hvorvidt mannen hadde medhjelpere.

Sjokk

Finlands finansminister Jutta Urpilainen sier hun er sjokkert over hendelsen.

— Jeg ble virkelig sjokkert da jeg fikk høre om dette i morges. Jeg har selv slektninger i Hyvinge, og min første tanke var naturligvis om alt var bra med dem, sier hun.

Urpilainens parti SDP innledet siste dag av sin partikonferanse lørdag med ett minutts stillhet for ofrene i Hyvinge. (©NTB)