Nordmann angivelig fiksert på å bli pågrepet i USA

Den norske mannen som er pågrepet i USA etter å ha sendt truende meldinger til politiet, har i avhør fortalt at atferden skyldes at han har Aspergers syndrom og at han ønsket å bli pågrepet.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Under et rettsmøte i Portland i delstaten Maine tirsdag ble det besluttet at 28-åringen ikke skal løslates mot kausjon, ifølge det lokale mediet BDN Portland. Dommeren mener det er fare for at han vil sende nye trusler, eller at han vil reise tilbake til Norge og ikke møte i retten hvis han blir løslatt.

– Med en rekke eposter og elektronisk kommunikasjon skapte den siktede betydelig fare i Portland, sa dommeren.

  • Bergenser (28) risikerer fem års fengsel i USA

28-åringen er siktet for å ha sendt truende meldinger. Under avhør har han opplyst at han aldri hadde til hensikt å utføre voldelige handlinger. Poenget skal ha vært å bli arrestert. Det opplyste en FBI-etterforsker som vitnet under tirsdagens rettsmøte.

Mannens advokat, David Beneman, mente ifølge Portland Press Herald at hans klient burde løslates som følge av den mentale tilstanden og ettersom han aldri hadde noen intensjon om å gjennomføre truslene. Dette ble ikke tatt til følge.

Ubevæpnet

Nordmannen ble pågrepet på et hotellrom ubevæpnet, og han satte seg ikke til motverge.

Politiet tok imidlertid truslene alvorlig og evakuerte et parkeringshus og sjekket en parkeringskjeller for eksplosiver, uten å finne noe.

Den norske mannen var på ferie i USA med sin far og søster da han sendte flere truende eposter til politiet og amerikanske medier. Blant annet truet han med at politiet ville bli angrepet med det samme våpenet som ble brukt under angrepet mot en nattklubb for homofile i Orlando i Florida, der 49 mennesker ble drept.

– Ønsket å bli tatt

FBI-etterforskeren fortalte også at nordmannen har forklart at han er besatt av amerikansk politivesen, og at han følte et adrenalinkick da han så politiet komme for å pågripe ham.

– Det han forklarte, var at folk med Aspergers syndrom blir fiksert på ting, og han ble fiksert på politiet, domstolene, fengsler og det å bli arrestert, sa FBI-etterforskeren Patrick Clancy.

Han sa også at nordmannen har forklart at hvis han hadde visst at den republikanske presidentkandidaten Donald Trump skulle komme til byen torsdag i forrige uke, ville han ventet en dag med å sende truslene.

Både venner og familien har opplyst at mannen har Aspergers syndrom, som beskrives som en autismespekterforstyrrelse. Han skal aldri tidligere har interessert seg for politikk og vold, men er ifølge venner i Norge svært opptatt av film og tegneserier, ifølge amerikanske medier.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. – Må kunne forvente at den nye fergen tåler vind og sjø

  2. – Ryde må belite seg!

  3. Disse tiltakene bør du kjenne til om du skal ha byferie

  4. To av tre stryker. Nå skal Lars Erik gjennom Forsvarets hardeste utdanning.

  5. Her lukter bunnvannet som råtne egg. Det kan bety at fjordbunnen er i ferd med å dø.

  6. Hotel Norge evakuert etter brann i kjelleren