Siste nytt om Afghanistan

Siste innlegg
 • av NTB
  DEL
  Enda et fly med evakuerte tar av fra Kabul
  Fly fra Qatar Airlines tar av fra flyplassen i Kabul.
  Fly fra Qatar Airlines tar av fra flyplassen i Kabul. Foto: Foto: Bernat Armangue / AP / NTB

  Et nytt chartret fly fra Qatar Airlines dro fredag fra flyplassen i Kabul med utlendinger og afghanere, melder NTB.

  Flyet er det andre som flyr inn til Kabul for å hente ut folk etter at USAs militære trakk seg ut og flyplassen stengte 30. august. Blant passasjerene er 49 franskmenn og familiemedlemmer.

  Det første tok av i retning Doha torsdag med litt over 100 amerikanske statsborgere og folk av andre nasjonaliteter om bord.

  Flygningene er et signal om at flyplassen kan være i ferd med å åpnes igjen. Qatar og Tyrkia har sendt teknikere for å sette flyplassen i drift.

  Etter hvert som nyheten om flygningene spredte seg i Kabul, kom noen afghanere til flyplassen og tryglet Taliban-vaktene om å slippe inn, ifølge nyhetsbyrået.

 • av NTB
  DEL
  USA roser Taliban for profesjonell opptreden under evakuering
  Taliban var profesjonelle og samarbeidsvillige under evakueringen torsdag, sier Det hvite hus. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB
  Taliban var profesjonelle og samarbeidsvillige under evakueringen torsdag, sier Det hvite hus. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB

  Taliban opptrådte forretningsmessig og profesjonelt under den siste evakueringen av amerikanere fra Afghanistan, fastslår Det hvite hus.

  – Taliban har samarbeidet om å tilrettelegge avreisen for amerikanske borgere og personer med permanent opphold på charterflyginger fra HKIA, sier talsperson for USAs nasjonale sikkerhetsråd, Emily Horne, om torsdagens flyving fra Kabul til Doha i Qatar.

  – De har vist fleksibilitet, og de har vært forretningsmessige og profesjonelle, la Horne til.

  Hun understreker at arbeidet med å tilrettelegge slike evakueringer av amerikanere og afghanere som jobbet for amerikanske styrker, vil fortsette.

  Torsdag ble det klart at mellom 100 og 200 personer, deriblant amerikanere, har ankommet Qatar etter å ha forlatt Afghanistan med en kommersiell flyging – den første siden USAs tilbaketrekking i slutten av august.

 • av NTB
  DEL
  Demonstrasjoner i Kabul innstilt etter forbud
  De siste dagene har det vært flere demonstrasjoner i Afghanistan. Foto: Wali Sabawoon / AP / NTB
  De siste dagene har det vært flere demonstrasjoner i Afghanistan. Foto: Wali Sabawoon / AP / NTB

  Planlagte protester i Afghanistans hovedstad Kabul innstilles etter at Taliban la ned forbud mot demonstrasjoner.

  Det var onsdag kveld at Taliban kunngjorde at demonstrasjoner nå trenger tillatelse fra justisdepartementet, og at ingen demonstrasjoner er tillatt for øyeblikket.

  Tidligere denne uken brøt det ut protester med hundrevis av deltakere flere steder i Afghanistan, blant annet i hovedstaden Kabul. I byen Herat ble to mennesker skutt og drept under en demonstrasjon.

 • av NTB
  DEL
  200 sivile blir evakuert fra Afghanistan
  Foto: Wali Sabawoon / AP / NTB

  200 sivile fra USA og andre land blir evakuert med et fly fra Qatar senere torsdag, opplyser tjenestemenn i Qatar.

  Mellom 100 og 150 av dem er amerikanere. Resten av gruppen utgjør utlendinger fra andre land. De blir sendt ut med et fly fra Qatar Airways i løpet av de kommende timene, opplyste flyselskapet selv og qatarske tjenestemenn torsdag ettermiddag.

  Flyet som skal brukes, kom til Kabul tidligere med humanitær hjelp.

  Dette vil være den første evakueringsflygingen fra Kabul etter at USA trakk sine styrker ut fra Afghanistan.

  – Kall det det dere vil, charterflyging eller ruteflyging. Alle har billetter og ombordstigningskort, sa Qatars spesialutsending Mutlaq bin Majed al-Qahtani på rullebanen i Kabul torsdag.

  En annen kommersiell flyging forlater Kabul fredag, la han til.

  – Forhåpentligvis vender livet tilbake til normalt i Afghanistan, sa han.

 • av NTB
  DEL
  Blinken: Taliban må gjøre seg fortjent til å oppnå legitimitet
  Foto: Michael Probst / AP / NTB

  Taliban må gjøre seg fortjent til å få legitimitet eller enhver annen støtte, slår USAs utenriksminister Antony Blinken fast.

  – Taliban ønsker internasjonal legitimitet. Enhver legitimitet, enhver støtte, må være fortjent, sa Blinken til journalister i Tyskland etter å ha ledet et ministermøte for 20 land onsdag, der Afghanistan-krisen var tema.

  Uttalelsen kom etter at Taliban har kunngjort en fungerende, midlertidig regjering, der terroretterlyste Sirajuddin Haqqani er blant medlemmene.

  Haqqani blir innenriksminister. Han står på USAs terrorliste, og FBI tilbyr en dusør på 5 millioner dollar for å få ham arrestert og utlevert.

  Blinken sa også etter onsdagens møte at USA vil gjøre det som trengs for å presse Taliban til å åpne for charterflyginger for å fortsette evakueringer fra Afghanistan.

 • av NTB
  DEL
  Søreide om Talibans regjering: – Sender urovekkende signaler
  Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H)
  Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) Foto: Annika Byrde / NTB

  Utformingen av Talibans nye regjering sender urovekkende signaler, mener utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

  – Den har ikke kvinner representert og speiler heller ikke det afghanske folket og samfunnet, sier utenriksministeren til VG.

  Flere av de nye ministerne står på FNs sanksjonsliste. En av Talibans grunnleggere, Mohammad Hassan Akhund, er utpekt til statsminister.

  Lederen for det beryktede Haqqani-nettverket, Sirajuddin Haqqani, blir innenriksminister. Han er blant annet ettersøkt av FBI for å ha stått bak terrorangrepet mot Serena Hotel, der den norske journalisten Carsten Thomassen var blant de seks som ble drept.

  – Jeg er bekymret over at den midlertidige regjeringen Taliban nå har utnevnt, verken er inkluderende eller representativ. Det sender urovekkende signaler, skriver Eriksen Søreide til avisen.

  Utenriksministeren viser også til at Afghanistan står midt i en humanitær krise, og vil derfor ikke bryte alle bånd med de nye makthaverne.

  – Vi vil så langt det er mulig forholde oss til makthaverne for å finne måter vi kan bistå befolkningen med nødvendig humanitær hjelp. Et minstekrav er at makthaverne legger til rette for hjelpearbeideres sikkerhet og arbeidsforhold, uttaler hun.

 • av NTB
  DEL
  EU ut mot Talibans regjering

  Den midlertidige regjeringen til Taliban i Afghanistan er verken inkluderende eller representativ, sier EU onsdag.

  EU sier den nye regjeringen ikke respekterer løftene Taliban ga om å inkludere forskjellige etniske og religiøse grupper.

  De 27 landene i EU har satt fem betingelser Taliban må oppfylle for at de skal inngå noen samtaler med dem. En av betingelsene er at de skal danne en midlertidig regjering som inkluderer og representerer flere ulike grupper i Afghanistan.

  Blant medlemmene i det som regnes som en fungerende, midlertidig regjering i Afghanistan, er terrorettersøkte Sirajuddin Haqqani. Han blir ny innenriksminister. Haqqani står på USAs terrorliste, og FBI tilbyr en dusør på 5 millioner dollar for å få ham arrestert og utlevert til dem.

 • av NTB
  DEL
  Ingen skal tvangsreturneres fra Norge til Afghanistan før tidligst i februar neste år
  Personer som tidligere har fått vedtak om retur til Afghanistan av Une eller UDI, har inntil videre ikke plikt til å reise. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB
  Personer som tidligere har fått vedtak om retur til Afghanistan av Une eller UDI, har inntil videre ikke plikt til å reise. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB

  Utlendingsnemnda (UNE) har forlenget stansen av returer til Afghanistan.

  Det betyr at personer som tidligere har fått vedtak om retur til Afghanistan av Une eller Utlendingsdirektoratet (UDI) inntil videre ikke har plikt til å reise.

  – Det er fortsatt stor usikkerhet om den videre politiske, sikkerhetsmessige, menneskerettslige og humanitære utviklingen i landet etter at Taliban overtok makten 15. august. Derfor forlenger vi nå suspensjonen av utreiseplikten, sier Une-direktør Marianne Jakobsen.

  Dette gjelder afghanske borgere som har fått avslag på søknad om beskyttelse, personer som har blitt utvist fra Norge, personer som har fått oppholdstillatelsen tilbakekalt og personer som oppholder seg i Norge og har fått avslag på søknad om oppholdstillatelse.

  Utlendingsnemnda har nå omtrent 170 saker til behandling fra afghanske borgere. Omtrent 65 av disse kan føre til utreiseplikt, og disse sakene er nå derfor stilt i bero. Nemnda vil ikke behandle noen av disse sakene nå.

  Omtrent 150 afghanske borgere som nå oppholder seg i Norge, har vedtak om utreiseplikt til Afghanistan. Politiets utlendingsenhet er nå informert om at disse ikke skal tvangsutsendes til Afghanistan.

  Personer som er omfattet av Dublin III-konvensjonen er ikke omfattet av returstansen. De skal fortsatt returnere til det første europeiske landet de søkte beskyttelse i.

 • av NTB
  DEL
  Flere evakuerte afghanere på Ramstein-basen har søkt asyl i Tyskland
  Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

  Flere titalls afghanere som ble evakuert av det amerikanske militæret til Ramstein-basen i Tyskland, har nå søkt om asyl der.

  Det opplyser tyske tjenestemenn tirsdag.

  Så langt har rundt 90 mennesker, som er en brøkdel av de rundt 34.000 som er fløyet til den amerikanske basen, søkt tysk asyl. De evakuerte skulle etter planen alle bli sendt videre til USA.

  Så langt har omtrent 22.000 av de evakuerte allerede forlatt basen og dratt til USA eller andre steder.

  – Den amerikanske flybasen i Ramstein ligger på tysk territorium. Da gjelder Tysklands asyllov, sier Tysklands innenriksdepartement i en uttalelse.

  Samtidig bekreftes det at Tyskland har kontaktet USA for å diskutere saken videre.

  USAs utenriksminister Antony Blinken skal møte Tysklands utenriksminister Heiko Maas på Ramstein-basen onsdag.

 • av NTB
  DEL
  Aftenposten: Taliban-medlemmer har flyttet inn på Norges ambassade i Kabul

  En gruppe Taliban-medlemmer har flyttet inn på den norske og danske ambassaden i bydelen Wazir Akbar Khan i Kabul, melder Aftenposten.

  Avisens journalister har besøkt ambassaden, som ble tømt dagen før Taliban tok makten i Kabul 15. august.

  I ambassaden ble Aftenposten-journalistene vist rundt av gruppen, som selv hevder å være 56 Taliban-medlemmer som har flyttet inn.

  Ifølge avisen har Talibans folk samlet sammen søppelsekker med ting de anser som skrot, som en CD med norske julesanger og en DVD med filmen «Kurt blir grusom». Bilder viser også et gruppemedlem som tester en romaskin og Taliban-folk som holder treski med Kandahar-bindinger.

  – Dette området tilhører fremdeles deres land. Dere skal få det tilbake. Vi passer bare på, sier Amir Mohammed Mohammed, som er sjef for gruppen.

  I dag jobber ambassadepersonellet i Oslo. Kommunikasjonssjef Trude Måseide i Utenriksdepartementet sier til Aftenposten at de ansatte i lengre tid før evakueringen pakket ned og ødela utstyr og dokumenter i henhold til instruks fra departementet. Offisielle bilder av kong Harald ble også tatt med tilbake til Norge, mens andre effekter med riksvåpen ble forsøkt ødelagt.

 • av NTB
  DEL
  Aftenposten: Taliban-medlemmer har flyttet inn på Norges ambassade i Kabul

  En gruppe Taliban-medlemmer har flyttet inn på den norske og danske ambassaden i bydelen Wazir Akbar Khan i Kabul, melder Aftenposten.

  Avisens journalister har besøkt ambassaden, som ble tømt dagen før Taliban tok makten i Kabul 15. august.

  I ambassaden ble Aftenposten-journalistene vist rundt av gruppen, som selv hevder å være 56 Taliban-medlemmer som har flyttet inn.

  Ifølge avisen har Talibans folk samlet sammen søppelsekker med ting de anser som skrot, som en CD med norske julesanger og en DVD med filmen «Kurt blir grusom». Bilder viser også et gruppemedlem som tester en romaskin og Taliban-folk som holder treski med Kandahar-bindinger.

  – Dette området tilhører fremdeles deres land. Dere skal få det tilbake. Vi passer bare på, sier Amir Mohammed Mohammed, som er sjef for gruppen.

 • av NTB
  DEL
  Taliban viste fram ødelagt CIA-base i Kabul

  Taliban-kommandant mulla Hasmain viste tirsdag fram restene av den tidligere uinntakelige CIA-basen nær Kabul.

  – De ødela alt før de dro, sa han.

  Sprengte bygninger, ødelagte kjøretøyer og hauger med ammunisjon ligger igjen i komplekset som tidligere var et av de sikreste stedene i Afghanistan.

  CIA brukte blant annet basen til opplæring av afghanske etterretningsfolk.

  CIA brukte blant annet basen til opplæring av afghanske etterretningsfolk.

  Mulla Hasnain sa at Taliban oppholdt seg i nærheten av basen i dagene før amerikanerne trakk seg ut, og observerte at de ødela mengder av utstyr.

  – Vi angrep dem ikke, fordi vi fulgte ordrer fra høyeste hold.

  Taliban-kommandanten viste fram et krater etter en eksplosjon 27. august som rystet Kabul og utløste terrorfrykt. Det viste seg at amerikanerne hadde detonert en enorm haug med ammunisjon.

  Dette skjedde dagen etter de kraftige eksplosjonene som skal ha kostet over 170 mennesker livet ute ved flyplassen, blant dem 13 amerikanere.

 • av NTB
  DEL
  AFP: Taliban skjøt for å spre kvinnelige demonstranter i Kabul

  Taliban-soldater skjøt i luften for å oppløse en demonstrasjon i Kabul tirsdag, ifølge nyhetsbyrået AFP. De fleste av demonstrantene var kvinner.

  Rundt 70 personer deltok i det som var en protest mot Pakistans innblanding i afghanske forhold. De møtte opp ved Pakistans ambassade med bannere og ropte slagord mot Pakistan, forteller ansatte fra AFP som var på stedet.

 • av NTB
  DEL
  Myndighetene jobber med å plukke ut afghanere som har jobbet for Norge
  Foto: Terje Pedersen / NTB

  Forsvarsdepartementet jobber med å plukke ut tidligere afghanske forsvarsansatte som potensielt får asyl i Norge. Det skjer for sent, mener Sp.

  Departementet har levert en liste til Utlendingsdirektoratet (UDI) med navn på rundt 400 personer som har jobbet for Norge de siste tjue årene, skriver Klassekampen.

  Det er også registrert 466 søknader om opphold i Norge fra Afghanistan.

  – Noen har søkt flere ganger. Mange er fortsatt i prosess. Tallene og listene må derfor kvalitetssikres, og vi jobber kontinuerlig med dette, skriver departementet i en epost til avisa.

  UDI vil behandle alle søknadene etter en ny søknadsordning, som bygger på en tidligere ordning for Forsvarets tolker fra 2015.

  Senterpartiets forsvarspolitiske talsperson Liv Signe Navarsete mener prosessen har tatt for lang tid, og viser til at andre land er lenger framme i løypa.

  – USA og Canada var tidlig ute og sa de skulle ta ut alle som hadde jobbet for dem. Danmark hadde en gjennomgang av dette og var positive til å ta ut tidlig i august. Vi var sinker, sier Navarsete.

 • av NTB
  DEL
  Seks barn som kom alene fra Kabul til Norge, er gjenforent med foreldre

  Seks av de 28 barna som kom alene fra Afghanistan til Norge, er nå gjenforent med foreldrene sine.

  Etter samarbeid mellom den amerikanske ambassaden og Utenriksdepartementet ble to brødre i helgen gjenforent med faren sin i USA, skriver Aftenposten.

  Ytterligere fire barn er også gjenforent med foreldrene sine, og 19 av de 28 barna har kontakt med det som mest sannsynlig er foreldrene deres.

  Tre av barna er ennå ikke identifisert.

  – Vi vil snu hver sten for å identifisere alle barna, sier Egon Husabø Kvigne, som er fungerende seksjonsleder i etterretningsseksjonen i Politiets utlendingsenhet, til avisa.

 • av NTB
  DEL
  Amerikanere har fått reise fra Afghanistan

  Fire amerikanske borgere har fått forlate Afghanistan mandag, de første kjente amerikanske utreisene siden den militære tilbaketrekkingen.

  Taliban var klar over utreisen, som skjedde over land og ikke med fly. Amerikanerne ble tatt imot av diplomater etter grensepasseringen, opplyser en amerikansk tjenestemann ifølge AFP.

  Kilden opplyser ikke hvilket av Afghanistans naboland de fire ble tatt imot i.

  – Taliban hindret dem ikke, sier kilden til journalister som var med USAs utenriksminister Antony Blinken på hans reise til Qatar. Blinken landet mandag i Doha, der han skal ha møter om situasjonen i Afghanistan.

 • av NTB
  DEL
  PU-ansatte hedret for innsats i Kabul
  Et amerikansk fly som tok av fra flyplassen i Kabul i slutten av august.
  Et amerikansk fly som tok av fra flyplassen i Kabul i slutten av august. Foto: Wali Sabawoon / AP / NTB

  Fire ansatte i Politiets utlendingsenhet (PU) er tildelt Politimedaljen med laurbærgren for sin innsats under evakueringen av Kabul etter at Taliban tok makten.

  – De har ytt ut over det man kan forvente, under helt ekstraordinære forhold, sier politidirektør Benedicte Bjørnland til politiet.no.

  Medaljene ble delt ut fredag. Bjørnland hedret også flere andre ansatte fra PU som bisto ved flyplassen i Tbilisi, der mange fly landet.

  De PU-ansatte som var i Kabul, forteller om en svært kaotisk situasjon, særlig utenfor flyplassen. Blant annet tok de hånd om en to år gammel jente som var skutt i hodet.

  Kula gikk inn i hodet, men stanset uten at hjernen hadde blitt direkte skadd.

  – Etter åtte timer fikk jeg henne inn til behandling. Derfra sendte de henne til Tyskland. Etter mye om og men har jeg i ettertid fått bekreftet at det går bra med henne, forteller den PU-ansatte.

 • av NTB
  DEL
  Panjshirs motstandsleder ber afghanere stå opp mot Taliban
  Krigere som er lojale til Ahmad Massoud avbildet i Panjshir mandag 30. august. Foto: Jalaluddin Sekandar / AP / NTB
  Krigere som er lojale til Ahmad Massoud avbildet i Panjshir mandag 30. august. Foto: Jalaluddin Sekandar / AP / NTB

  Lederen for Den afghanske motstandsfronten ber alle afghanere gjøre opprør mot Taliban.

  Den afghanske motstandsfronten holdt fram til i helga stand i den siste provinsen Taliban ikke hadde tatt kontroll over.

  Nå kontrollerer Taliban hele Afghanistan, og gruppen har gått ut med en advarsel til alle som gjør motstand om at det vil bli slått hardt ned på.

  – Hvor enn du er, innenlands eller i utlandet, ber jeg deg slutte deg til et nasjonalt opprør for vårt lands verdighet, frihet og fremgang, sier Ahmad Massoud, leder for motstandsbevegelsen, i et lydopptak lagt ut på nettet.

 • av NTB
  DEL
  Taliban varsler at alle opprørere vil bli slått hardt ned
  Zabihullah Mujahid på en pressekonferanse i Kabul 24. august. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB
  Zabihullah Mujahid på en pressekonferanse i Kabul 24. august. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB

  Etter tilsynelatende å ha sikret seg kontroll over hele Afghanistan, advarer Taliban alle som vil gjøre motstand, om at det vil bli slått hardt ned på.

  Taliban tok mandag kontroll over Panjshirdalen, det siste området som ikke var under deres kontroll. Den afghanske motstandsfronten har kunngjort at de vil fortsette å kjempe fra strategiske posisjoner i dalen.

  – Det islamske emiratet er på vakt mot opprørere. Alle som prøver å starte et opprør, vil bli slått hardt ned på. Vi vil ikke tillate det, sier Talibans talsmann Zabihullah Mujahid på en pressekonferanse i Kabul mandag.

  Taliban vil også at soldatene som tidligere tjenestegjorde i hæren til den nå avsatte regjeringen skal slutte seg til den nye nasjonale hæren, opplyser talsmannen.

  Det er ventet at Taliban snart vil utnevne en regjering i Kabul.

 • av NTB
  DEL
  FN: Taliban lover trygge arbeidsforhold for humanitære organisasjoner

  Taliban lovet søndag i et møte med FN å garantere for sikkerheten til hjelpearbeidere i Afghanistan og sikre at landet kan motta nødhjelp.

  FNs sjef for humanitært arbeid Martin Griffiths har i flere dager møtt ledere i Taliban i Kabul for å diskutere den humanitære situasjonen i landet. FN mener Afghanistan står overfor en humanitære krise i kjølvannet av Talibans maktovertakelse.

  Griffiths gjentok det humanitære samfunnets forpliktelse om å levere «upartisk og uavhengig humanitær hjelp og beskyttelse til millioner av mennesker i nød».

  Han ba også Taliban om å respektere kvinners og minoriteters rettigheter.

  Det nye lederskapet i Kabul lovet på sin side at hjelpearbeidere, både kvinner og menn, skal få jobbe trygt og bevege seg fritt i Afghanistan, ifølge FN.

  FN kunngjorde fredag at det blir holdt en giverkonferanse for Afghanistan i Genève 13. september.

  Ifølge organisasjonen trenger nesten halvparten av befolkningen i Afghanistan, rundt 18 millioner mennesker, hjelp. Én av tre afghanere vet ikke hvor deres neste måltid kommer fra, opplyser FN.

Flere artikler

 1. Folk må flykte fra hjemmene sine. Her søker de ly i en hall i Hellas.

 2. Hva skyldes ekstrem­været? Hvor store er ødeleggelsene? Her er fem spørsmål og svar.

 3. USAs justisdepartement saksøker Texas for å stanse ny abortlov

 4. Biden frigjør hemmelige 11. september-dokumenter

 5. «Sjaman» sa seg skyldig i Kongress-storming

Publisert
BT anbefaler

– Det kan godt vere at SV ikkje går i regjering

Audun Lysbakken er nok valets mest skuffa sigerherre.

LES SAKEN
 1. Webview