Rio de Janeiro har alt du lengter etter

Her får du storby, fjell og strandferie i ett — og til sommeren er det VM.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

På toppen av fjellet Pedra Bonita, den vakre steinen, er det kø med folk som skal hoppe ut med hangglider. Nedenfor bader byen i sol. Snart skal de oppdage den fra et helt nytt perspektiv, som om de var fuglen Blue i tegneseriefilmen Rio.

— Jeg er veldig spent, sier José Raimundo.

Han får hjelp av instruktøren til de siste forberedelsene og flyr sammen med ham utover. De skimter fjell som stuper ned mot sjøen, bølger som ruller rolig inn mot stranden, slumstrøk som klatrer uten sikring oppover åssidene og mennesker nesten så små som maur som beveger seg rundt i gatene.

KJENNEMERKET: Fjellet Pão de Açúcar (Sukkertoppen) og stranden Botafogo og bydelen Urca. Opp til Pão de Açúcar kan man gå eller ta gondolbane.

Snart VM og OL

Hvert år besøker rundt 1,4 millioner turister Rio de Janeiro. Det er dermed den mest besøkte byen sør for ekvator. Byen er kjent for karnevalsfeiringen, de flotte strendene og de karakteristiske fjellene. I år skal Rio arrangere VM i fotball og to år senere olympiske leker.

Mesterskapene gjør at myndighetene jobber kontinuerlig med å legge enda bedre til rette for turister. Uansett hva slags type turist du ønsker å være, finnes det en rekke muligheter. For deg som ønsker en aktiv ferie, er det bare å kaste seg ut i luft, vann eller finne noen å spille ball med på stranden.

Personer fra Rio, cariocas, blir av andre brasilianere karakterisert for å være i overmåte stolte av byen sin. Rejane Cannes, tidligere profesjonell volleyballspiller, nå innehaver av volleyballskolen Equipe Rejane på Copacabana, legger ikke skjul på at hun liker sin hjemby.

— Er det ikke fint her? Turistene stortrives, forteller Cannes, mens hun mater spillerne med nye baller.

BRASILS BESTE: Fabriné Santos (til venstre) og Barbara Sousa er blant Brasil sine beste volleyballspillere under 23 år. Tidligere toppspiller Rejane Cannes (i bakgrunnen) trener dem 5–6 ganger i uken her på Copacabana.

Tre jenter i bikini smasher, server og legger opp på en måte som du gjerne skulle ønske du kunne selv. De spiller på Brasil sitt ungdomslandslag. Cannes underviser ikke bare kommende brasilianske volleyballstjerner, men også turister.

— I morgen skal vi ha med oss folk fra Argentina, Tyskland og Frankrike. Det er noe helt spesielt å lære seg å spille volley her på Copacabana, sier Cannes.

Aktivt strandliv

På strendene i Rio spilles det volleyball, fotball, fotballvolley og strandtennis året rundt. Mest aktivitet er det i helgene, da stenges også veien langs strendene. Da er det fritt frem for syklister, rulleskøytister, løpende og gående i veibanen. Det blir som en eneste bred promenade.

Selv på vinteren, som strekker seg fra juni til september, kan det gå helt fint å nyte strandlivet. Temperaturen i Rio vil ingen nordmenn klage på, med mindre man kanskje synes det blir litt for varmt midt på den brasilianske sommeren.

I desember 2012 ble alle rekorder slått. Termostaten viste 43 grader i skyggen. De varmeste sommermånedene er vanligvis desember og januar.

DREVNE: Jones Bergamin (til venstre) og Alexandre Ginez spiller strandtennis pa Praia do Diabo, mellom Ipanema og Copacabana, nær sagt hver dag.
SVANESJØEN: På innsjøen Lagoa Rodrigo de Freitas er det mulig å leie seg en svanebåt og tråkke rundt. Familien Pereira har gjort nettopp det. – Det er veldig gøy, sier Giovana Rodrigues Pereira (7).

Helt på bølgelengde

Det er lett å legge merke til ham. De andre faller av brettet sitt når de største bølgene kommer, men ikke «Picachu». Han er som klistret til surfebrettet sitt.

12 år gamle «Picachu» surfer like ved Arpoador, i enden av Ipanema-stranden. Han har surfet her siden han var åtte år gammel, det er fire år siden nå. Han er i sjøen minst fire timer hver dag, mer i helgene. Han ser turister som prøver seg.

— Det viktigste når du er nybegynner er å prøve å stå oppreist, forklarer han.

Om du drømmer om å prøve deg på brettet eller sveve over byen, så kan disse ordene fra Rios kjente sønn Paulo Coelho være noe å huske på.

Han sa det slik:

— Det er bare én ting som gjør drømmene uoppnåelig, det er frykten for å feile.

LOVENDE: Picachu (12) er en talentfull surfer som holder til på Arpoador. – Jeg er her hver dag fra 7 til 11, så drar jeg hjem og skifter så jeg rekker skolen som begynner klokken 12, forteller han.

Les også:

Folk har fått behov for en «offline-ferie»

Drømmeferien ble et mareritt

Se hva de har gjort med spøkelsesstasjonene

Publisert: