Skal du ha pass før ferien? Bestill time nå

— Folk er ikke godt nok forberedt, og det fører til kø, advarer politiet.

LESER IKKE MELDINGEN: Mellom 20 og 40 personer må daglig avvises fra politihuset på Grønland fordi de ikke har med seg nødvendig dokumentasjon for å få pass. Selv om alt står i sms-en eller e-posten en får tilsendt ved timebestilling.
TIMEBESTILLING: I fjor ble det innført timebestilling for pass. Det bestilles via politiets hjemmeside. Du får bekreftelse med et passord på SMS eller e-post. Dette passordet skal du taste på terminalen på passkontoret. Dermed får du kølapp i samsvar med den bestilte timen.
SAMLOKALISERING: I 2009 ble Grønland politistasjon byens eneste passkontor. I vår har flere andre politidistrikt opplevd det samme - blant annet i Bergen, Vestfold og Asker/Bærum.
  • Camilla Flaatten
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Ferietiden nærmer seg med stormskritt, og trenger du nytt eller fornyet pass er tiden inne for å fikse det nå.

I fjor ble prosessen forenklet ved at det er mulig å bestille time. Men når ferietiden er over oss, så fylles gjerne de timene også opp svært raskt. Flere politidistrikt landet rundt melder om fullbookede dager nå i juni.

Folk tar ikke med seg nødvendige papirer

Ved Oslo politidistrikt opplyses det om en del kø i høysesongen – årsaken er at folk ikke har med seg det de trenger av dokumentasjon.

SAMLOKALISERING: I 2009 ble Grønland politistasjon byens eneste passkontor. I vår har flere andre politidistrikt opplevd det samme - blant annet i Bergen, Vestfold og Asker/Bærum.

— Det vi opplever i mye større grad nå er at flere møter uforberedt. Da vi begynte med timebestilling i fjor, hadde de fleste med seg alt de trengte av alle dokumenter, fullmakter og identifikasjon. Men de siste to månedene har vi måttet avvise mellom 20 og 40 personer hver dag som ikke har papirene i orden, sier kontorsjef Bekim Olomani ved Oslo politidistrikt.Problemene gjelder hovedsakelig foreldre som skal få pass til barna sine.

— Da skorter det på ID og fullmakter, dessverre. Er det kopier, så må de være riktig attestert, det er det mange som glemmer, sier han.

Når du bestiller time på nett får du tilsendt en sms eller e-post med informasjon om hva du behøver av dokumenter for å fornye passet ditt.

- Dessverre er det få som leser disse meldingene. Når vi stadig må vise folk bort, medfører det kø, sier Olomani.

Mai og juni er høysesong

Mai og juni er høysesong for passbestilling, da dobles pågangen sammenlignet med ellers i året.

HØYSESONG: Det er høysesong for passbestilling, og ved flere politidistrikt merker kraftig pågang.

— Vi går fra omkring 250 pass til 550 pass om dagen. I løpet av mai, juni og juli utstedes det et sted mellom 22.000 og 23.000 pass, så pågangen er enorm, sier han. Det er garantilevering på 10 virkedager fra bestillingsdagen, men i sommermånedene kan det bety at du først får passet ditt i posten etter minst 14 dager.

Stor pågang nå - fullt i juni flere steder

Passkontorene landet rundt opplever fjorårets innføring av timebestilling som nyttig, men oppfordrer folk til å søke så raskt de kan hvis de skal rekke å få nytt pass før sommerferien.

Avdelingsleder Kristi Fürstenberg ved kontrollseksjonen i Bergen politidistrikt forteller at de er fullbooket nesten ut juni.

— Vi er booket helt frem til 25. juni. Men en kan ha flaks på en drop-in time, sier Fürstenberg .

Ved Stavanger politidistrikt opplyses det om fem uker med forlenget åpningstid frem til klokken 17 til og med 17. juni for å få unna passkøen før sommerferien. Både i Stavanger og Sandnes tilbys det timebestilling på passkontoret.

Det tilbys en andel drop-in timer. Men det varierer fra politidistrikt til politidistrikt, og kan være begrenset.

I flere av de store byene, som i Trondheim, holdes også passkontoret åpent på lørdag.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post

Lang passkø

I Asker og Bærum kommune var det lang kø utenfor politihuset i Sandvika mandag morgen, skriver Budstikka.

LANG KØ: Mandag morgen var det lang passkø ved Sandvika politistasjon. På grunn av samlokalisering må alle i Asker og Bærum politidistrikt hit for å få nytt pass.

Politidistriktet er et av mange som ble samlokalisert i vår. Det betyr at mange får lengre reisevei for å få pass. Men politifullmektig Hilde Wammer ved Asker og Bærum politidistrikt tror ikke samlokalisering har noe med passkøen å gjøre.— Vi er nå inne i det som tradisjonelt er høysesong for passkontoret, og som ved foregående år opplever vi økt pågang. Dette er ikke som følge av samlokaliseringen, men et resultat av at mange venter med å fornye passene sine til ferien nærmer seg. Vi erfarer ikke at ordningen med timebestilling medfører ytterligere kø, sier Wammer til oss.

I Bergen må som nevnt alle ut av sentrum til Fyllingsdalen, i Østfold må de som bor i blant annet Fredrikstad og Sarpsborg til Råde lensmannskontor, og i Vestfold er Stokke et knutepunkt for byene og tettstedene rundt.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Ut og reise? Sjekk vår valutakalkulator

Publisert
  1. Reiseguide
  2. Reise
BT anbefaler

«Et knippe gamle helter viste frem det beste og det verste fra 90-tallet på Plenen»

Boomfunk MC’s, Wyclef Jean, Aqua, Vengaboys og E-Type viste frem det beste og det verste fra 90-tallet på Plenen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. E16 i Ytre Arna stengd. Ny vurdering i føremiddag.

  2. Mann pågrepet etter vold på badeplass

  3. Foreldre på Klauvaneset boikotter første skoledag

  4. Her strømmer de på for å gjøre gratiskupp: – Vi hadde ikke forventet så mange folk

  5. – Førsteklassinger har bare ett behov

  6. Ronny ble funnet død på en parkerings­plass i 2019. Mandag starter rettssaken. – Nesten uforståelig at det har tatt så lang tid.