Madeira for de aller tøffeste

— Dette går definitivt raskere enn med bil.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Den fjellrike, frodige ferieøya er full av bratte bakker, og det utnyttes for å fryde turister. Madeiras klassiske kurvsleder har fått konkurranse.

Utforsykling

Utsikten fra Pico do Arieiro er formidabel. I alle fall i klarvær, når fjellene ikke er innpakket i tåke. Madeiras tredje høyeste topp, 1810 meter over havet ligger drøyt en mil fra Funchal, hotellene og ferieanleggene ved Atlanterhavet. Imellom ligger et vilt, frodig, skogkledt, kronglete og stupbratt terreng. Sånn som Madeira er.

En gruppe syklister lemper fjellsyklene sine av følgejeepen og ikler seg leggbeskyttere, ryggbeskyttere og hjelmer.

Joao Fernandez og Tristan Goodleyer klare for å sette utfor på sykkel for å oppleve Madeiras natur.

— Utforsykling, forklarer Pål Ager-Wick, sykkelturist fra Drammen.

— Det er første gang vi er på Madeira. Både i Norge og Alpene kan du drive utforsykling i mange alpinanlegg om sommeren. Her på Madeira er det mulig året rundt.

En siste sjekk av sykkelen. Så er de klare til å sette utfor ned fjellstiene og hengene mot Funchal.

— Jeg aner ikke hvor lang tid det tar, sier Anita Ager-Wick, flere ganger norgesmester og nordisk mester. – Men det går definitivt raskere enn med bil.

Ny fart

Utforsykling er nyeste tilbud for aktive turister på Madeira. John Fernandes og Felipe Caldeira, to av øyas 200 aktive syklister, så en mulighet. Sammen med et par kamerater startet de i 2009 selskapet Freeride Madeira og begynte å transportere utøvere til fjells. Nå tilbyr de feriepakker med overnatting og sykkelopplevelser, guidede utforturer, sykkelutleie og kurser – året rundt.

— Vi har flere typer løyper, tilsammen rundt 50 kilometer løyper over hele øya, i alle vanskelighetsgrader, både for nybegynnere og for utforeksperter, forteller Fernandes.

— Vi vil gjerne vise de "hemmelige" stedene, slike turister flest aldri ser – ikke bare fjell, men også mer ukjente barer og spisesteder. Vi prøver å tilpasse oss ønskene til turistene som kommer til oss, sier Caldeira.

Det skal ha slått an. Antallet gjester vokser stadig, og de er nesten fullbooket vinteren igjennom, ifølge Caldeira. Om sommeren har de mer ledig kapasitet, da må de konkurrere med sykkeltilbudene i alpinanleggene i Alpene.

Madeira-klassikeren

Utforsykling og andre aktiviteter i utfordrende natur, som ravineklatring, dykking, surfing og havfiske, har de siste årene trukket flere yngre til Madeira, som mest blir sett på som feriemål for godt voksne turister. Det ene utelukker ikke det andre. Det er bare å sette utfor – for alle.

Slik er det klassiske bilde av Madeira. Med carreiros, de tradisjonsrike kurvsledene, går det forrykende nedover bakkene fra Monte til utkanten av Funchal – her til sørafrikanske Valentina, Valentin og Denis Beckers store begeistring.

Fra gamlebyen i hovedstaden Funchal tar vi en ny taubane opp til Monte. 550 meter over byen er dette et landemerke og utfluktsområde med sin vakre katedral, parker, tehus og den tropiske hagen. Hit har turister søkt siden de første – de var velstående briter – begynte å komme på midten av 1800-tallet. Og nesten like lenge har carreiros, kurvsleder, brakt dem utfor bakke og kjapt ned igjen. Kurvsledene er selve bildet på turistlandet Madeira.

Vi venter i en kø av cruisebåtturister. Sledeførere, kledd i hvite bukser og madeiriske stråhatter, plukker oss opp og setter utfor bakkene, nedover trange gater. Det er bratt, svingete og går fort. Av og til bremser sledene plutselig opp før førerne løper i gang ny fart, til begeistrede hyl når fotgjengere skvetter unna og ingen alltid vet hvor det bærer. Ferden ender etter to-tre kilometer.

— Deilig, gøy, sier Valentin Becker fra Sør-Afrika og fryder seg med familien over ferden.

— Men det kunne godt vært enda mer fart. Tror vi fikk to litt eldre sledeførere, de kunne vel ikke løpe så fort. Men morsomt var det. Vi måtte gjøre dette når vi nå var på Madeira.

Man trenger altså ikke utforsykler for å få fart nedover Madeiras fjellsider. Kurvsledeturene hører med til det klassiske ferieoppholdet på øya. Nå som før.

Voksne turister

På tross av flere aktivitetssøkende ungdom så er det den mer klassiske turismen og voksne over 40–45 år som dominerer på Madeira. Mange av dem er nordmenn, rundt 20 000 hvert år.

Behagelig klima er en vesentlig grunn til at turister har søkt til Madeira i godt over 100 år. På sørsiden av øya er det sjelden under 16 grader midtvinters eller over 25 grader om sommeren. Det gjør dette til helårs reisemål.

Men fjellrik som øya er, har den bare få strender. Til gjengjeld er det langs kysten, ofte med storslagen havutsikt, flere hoteller, ferieanlegg og quintaer, ombygde gamle herregårder, med badeanlegg og solterrasser. Badeferien i Syden går ikke dukken.

På tur langs levadaene

Feriegjestene her ser gjerne også opp mot fjellene. Der ligger levadaene, også de unike for Madeira. Dette er vanningskanaler som er anlagt i terrasser langs fjellsidene og tilsammen utgjør et nettverk på 215 mil kanaler. Gangveiene langs mange av dem er populære turveier. Det selges spesielle kart for dem som vil gå på egen hånd, andre kan ty til fellesturer.

Skandinaviske turister prøver seg på levadavandring ved Ribeiro Frio. De over 200 mil med vanningskanaler som er anlagt i fjellsidene, innbyr til bruk av føttene på Madeira.

— Vanskelighetsgraden og lengden på levadaturene varierer, noen er lette, andre utfordrende. Noen steder kan det også være stupbratte fjellsider og andre steder går levadaene gjennom tunneler, sier Tony Rodrigues, en av Solias guider på øya, og minner dermed om at enkelte levadaer kan være spesielt utfordrende for dem med høydeskrekk.

Når turen er over kan man ty ned til varmen i Funchal og avslutte med middag ved sjøen eller i gamlebyen. Slik man pleier på Syden-ferie. Men her helst med et glass Madeiravin til desserten. Den hører med.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Kjartan løy om at han måtte jobbe overtid. Hjemme ventet Sally skuffet. Så skjønte hun det.

Sally ante ingenting om tretopphytten Kjartan ulovlig og i hemmelighet hadde bygd til frieriet.

Mest lest akkurat nå

  1. – Derfor støtter jeg Trump

  2. Fjord Line kutter alle avganger fra Bergen

  3. Denne testen kan gi deg koronasvar på 15 minutter

  4. Sjokkert over prosessen før han sluttet som Brann-trener: – Rune Soltvedt gjemte seg

  5. Denne bilføreren fikk ikke kjøre videre før han hadde ryddet

  6. Har gjenskapt hvordan Bergen så ut i 1320