Iran testet mandag to raketter ved stredet, der en betydelig del av verdens olje skipes ut. Lodgaard tror ikke Iran vil stenge stredet som svar på vestlige sanksjoner mot iransk oljeeksport, slik landets lederskap truet med forrige uke.

— Det er derimot reell fare for at Israel og/eller USA går til angrep på Iran i 2012. Da vil aksjoner mot Hormuz-stredet være et mulig iransk mottiltak. Hvis bare én oljetanker senkes i dette området, vil det sende sjokkbølger inn i verdensøkonomien, påpeker seniorforskeren.

Han viser til at Vestens og Israels forhold til Iran ble mer spent i løpet av det siste halvåret. Vesten frykter at Iran er i ferd med å skaffe seg atomvåpen, mens Iran hevder atomprogrammet har fredelige formål.

— Israelske ledere sier nå at de har ni måneder på seg. Hvis man ikke får bukt med det iranske atomprogrammet før den tid, er det for sent. Jeg tror ikke Benjamin Netanyahu vil gå inn i historien som den israelske statsministeren som lot Iran bygge opp det han og mange andre ser som en eksistensiell trussel mot Israel, påpeker han.

Lodgaard ser få muligheter for en diplomatisk løsning på den spente situasjonen. (©NTB)