«Fortsatt tror jeg at de skal komme tilbake. Jeg kan ikke forstå at jeg ikke skal se dem igjen»

Medelevene ved Joseph König Gymnasium prøver å trøste hverandre i sorgen.

Publisert Publisert

To elever trøster hverandre etter tapet av sine gymnasvenner. Foto: Ina Fassbender, Reuters

  • Ingeborg Moe
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

HALTERN AM SEE: Ordene «I går var vi mange, i dag er vi alene» var malt med hvite bokstaver på en treplate foran bordtennisbordet. Flere kors og små, tente lys, fylte bordet. De ble tent på ny da elever ved Joseph-König-Gymnasium kom til skolen i morgendisen, skriver Aftenposten.

«Hvorfor?» Står det på en plakat foran skoletrappen, som er fylt av stearinlys. På morgenen kom elevene ut i puljer foran trappen for å tenne nye lys. De holdt rundt hverandre i taushet.

Uvirkelig

16 tiendeklassinger og to lærere fra skolen var om bord i flyet som styrtet i Provence i Frankrike tirsdag.

— Hun var veldig glad i alt som hadde med Spania å gjøre. Hun spøkte alltid og skapte liv rundt seg. Hun spredte glede.

15 år gamle Phillippa beskriver den unge spansklæreren som var med de 16 spanskelevene på språkturen til Catalonia, 14 jenter og to gutter. Hun og venninnen Adina (16) er på vei tilbake til skolen, der de var i morges for å minnes de omkomne og for å være sammen.

Les også

150 omkom i flystyrt

De går på samme trinn som de 16 som døde, og kjente dem alle. Noen av dem var nære venner.

— Vi kjente dem alle. Vi er fremdeles sjokkerte. Fortsatt tror jeg at de skal komme tilbake. Det er vanskelig å forstå at de ikke gjør det.

Tears in Heaven

De to forteller om en svært følelsesladet samling på skolen i morges, der navnene på alle de omkomne ble lest opp og Eric Claptons sang Tears in Heaven ble spilt. Både rektor og ungene var svært preget av nyheten som grep dem midt på skoledagen i går.

— Du kunne se det på alle. Alle var svært følelsesladet, sier de.

Når det blir vanlig skole igjen, vet ingen. I dag bruker byen og elevene dagen på å prøve å forstå hva som har skjedd. Det er en trykket stemning, folk går i stillhet.

Foran skolen går det en jevn strøm foran skoletrappen som var fylt av lys. «Hvorfor?» står det på en plakat og setter ord på spørsmålet hele den lille byen stiller seg.

Jentene Aftenposten møter på gaten i Haltern Am See, hadde holdt kontakt med medelevene i Spania på sms og What's App, og hadde lagt planer for hva de skulle finne på da de kom hjem.

Klassen, nesten alle var jenter, hadde fortalt underveis hvor moro de hadde det på skoleture. Etter det Aftenposten kjenner til var det bare to gutter i denne spanskklassen.

Ventet på å få dem hjem

— Vi hadde kontakt med dem underveis. Jeg husker de sa: nå er det ikke lenge før vi kommer hjem. De fortalte oss om alt de hadde vært med på, at de hadde en fin tur. Fortsatt tror jeg at de skal komme tilbake. Jeg kan ikke forstå at de ikke kommer. Vi hadde lagt planer for hva vi skulle gjøre når de kom tilbake. Det blir det ingenting av nå, sier Phillippa.

Hun går også på tiende trinn, som de 16 elevene som omkom.

Haltern Am See er en liten by og i formiddag ser man en ujevn strøm av ungdommer mellom kirken midt i byen og skolen, som ligger like ved. De har fått tilbud om psykologhjelp og annen bistand, men det virket som om de fleste var opptatt av å være sammen.

De to gymnas-elevene sier at hele byen er preget av det som har skjedd. Det politi og hjelpemannskap i sentrum. Og folk holder seg sammen.

Janik (17) som går på trinnet over forteller om medelever som brøt sammen under minnestunden i morges. Elevene prøvde å hjelpe hverandre. Han kjente ingen av de omkomne personlig, men sier at det som har skjedd er tungt for hele byen.

- Vil aldri bli som før igjen

I formiddag holdt myndighetene i byen en pressekonferanse der de sa at alt ville bli gjort for å prøve å hjelpe familiene og elevene etter tragedien som har rammet dem så hardt. Rektoren ved skolen at skolen ikke vil bli den samme igjen etter det som har skjedd.

Han var svært preget av det siste døgnet, som hadde startet med meldingen om at flyet med spanskklassen var savnet og borte i de franske alper.

— Skolen vår blir aldri den samme, sa rektor Ulrich Wessel i formiddag.

Rektoren fortalte til pressen at han har snakket med foreldre som sliter med både sorg og skyldfølelse, for alt fra å ha oppfordret barna til å velge spansk til å la dem dra på turen. Nå prøver han å hjelpe foreldre og medelever, men han var også selv svært nedtrykt og preget av tragedien.

Det er bare en videregående skole i byen.

Spansk språktur

De 16 skoleelevene som gikk på 10. klassetrinn var med i en klasse med spansk som valgfag. De hadde vært på en ukes utvekslingstur i Barcelona, og bodd hos spanske familier.

– Dette er den mørkeste dagen i vår bys historie. Det er et sjokk, dette er det verste man kunne forestilt seg, sier ordfører Bodo Klimpel til den tyske avisa Halterner Zeitung.

Foreldre og elever ved skolen har fått hjelp av et kriseteam bestående av prester og psykologer, sier Klimpel.

I morges kom han til skolen for å være med på fellessamlingen. Ordføreren var synlig preget av katastrofen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Dette er de omkomne

  2. - Det verste jeg har sett

  3. - Vanskelig å hente ut ofrene

  4. Hadde tekniske problemer

  5. Tysk småby i sorg etter flystyrten

  6. - Her fantes det ingen overlevende

  7. Flyver: - Et veldig pålitelig fly

  8. Styrtet 9500 meter på ti minutter

  9. I dette området skal flyet ha styrtet

BT anbefaler

– Jeg har ikke levert godt nok. Da får jeg akseptere dette.

Lars Arne Nilsen er ferdig i Brann. Vi er på Stadion.

LES SAKEN