Han fikk alvorlige brannskader på ryggen og måtte behandles på sykehus. De to 18-åringene ble dømt til å betale bøter på 2000 kroner hver. De er også dømt til å betale erstatning på 19.400 kroner til 14-åringen.

De to og syv andre elever var også tiltalt for trusler mot yngre elever, men alle ble frikjent for dette tiltalepunktet. En 47 år gammel husfar ble frikjent for medvirkning til trusler. Voldsepisoden skjedde i august i fjor.

— Dumheter

— Jeg ser verken vinnere eller tapere i denne saken, med unntak kanskje av kommende elever på Lundsberg som definitivt ikke kommer til å bli utsatt for lignende dumheter, sier bistandsadvokat Staffan Brandt.

Johan Åkermark, som forsvarer en av de dømte elevene, mener at hans klient ikke har vært så uaktsom at det er straffbart.

— Ingen av guttene visste at strykejernet ble varmt på noen sekunder. Det vil nok kanskje være en overraskelse også for de fleste voksne at et strykejern kan bli så raskt varmt, sier Åkermark.

Aktor Niclas Wargren sier til TT at han ikke har rukket å lese hele dommen ennå, men at han så langt er fornøyd med den.

Ingen av partene har foreløpig tatt stilling til om de kommer til å anke dommen.

Rektor måtte gå

I retten forklarte gutten som ble brent med strykejernet, at han ikke ante at noe skulle skje da han kom inn på internatet som vanlig en lørdagskveld. Han og romkameraten ble beordret opp på rommet sitt, og etter en stund ble døren rykket opp. Inn kom elevene som har stått tiltalt i saken. Gutten forklarte i retten at han hørte at noe ble «satt inn i veggen», før de andre elevene sprutet vann på ham og satte strykejernet mot ryggen hans.

— Jeg skrek til, for det gjorde vondt. Jeg ble ganske redd, forklarte han.

Rektoren ved skolen ble tvunget til å gå av og skolen ble umiddelbart stengt etter hendelsen, men ble åpnet igjen senere på høsten. Det er cirka 200 elever ved den eksklusive internatskolen, som er Sverige eldste, grunnlagt i 1896.

— Her går elever fra hele Sverige, samt fra større deler av verden. I noen tilfeller er det femte generasjon som går på skolen, heter det på Lundsbergs hjemmeside.

Skolen ligger i Storfors nord for Kristinehamn i Värmland.