Trump: – Lover å være en bedre mann

Presidentkandidat Donald Trump beklager de uheldige kommentarene han kom med om kvinner i 2005.

Publisert Publisert

BEKLAGER: En ti år gammel video der Donald Trump blant annet skryter av at han tafser på kvinner har skapt bølger i presidentvalgkampen. Foto: Evan Vucci / Scanpix

  • NTB
  • Erlend Langeland Haugen
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Kritikken har haglet mot presidentkandidat Donald Trump etter at Washington Post fredag publiserte opptak fra 2005 der han blant annet skryter av hvordan han tafser på kvinner.

Trump beklager nå kommentarene i en video publisert på Facebook.

– Jeg sa det. Jeg tok feil, og jeg beklager, sier Trump.

– Jeg lover å være en bedre mann i morgen og kommer aldri noensinne til å skuffe dere.

Han sier ordene i videoen ikke reflekterer den han er.

– Jeg har sagt og gjort ting som jeg angrer på, og ordene som ble sluppet i dag i denne over ti år gamle videoen, er en av dem, sier Trump i sin beklagelse.

Les også

USA-ekspert: – Tror ikke det påvirker Trumps kjernevelgerne

VIDEO: Donald Trump har publisert en video på sin Facebook-side der han beklager ordbruken. Foto: SKJERDUMP / SCANPIX

– Du kan gjøre hva som helst

Videoen som nå har skapt bølger i presidentvalgkampen ble tatt opp i 2005. Donald Trump befinner seg inne i en buss under opptaket og vet tilsynelatende ikke at lyden blir tatt opp. I samtale med radiovert Billy Bush forteller Trump om hvordan han prøver seg på kvinner.

– Jeg blir automatisk tiltrukket av vakre kvinner. Jeg bare begynner å kysse dem. Det er som en magnet. Bare kysser. Jeg venter ikke engang. Og når du er en stjerne, lar de deg gjøre det. Du kan gjøre hva som helst, sier Trump.

Den nåværende presidentkandidaten går videre til å fortelle at han beføler kjønnsorganene til kvinnene.

– Du kan gjøre hva som helst, gjentar han.

Trump kommenterer også brystene til en ikke-navngitt kvinne som han skal ha prøvd seg på.

Les også

Sanders og Obama holder nøkkelen til Clintons suksess

– Forskjell på ord og handling

Før Donald Trump publiserte Facebook-beklagelsen ble det fredag kveld norsk tid sendt ut en pressemelding der han omtalte kommentarene som «garderobevitser».

– Dette var garderobevitser, en privat samtale som skjedde for mange år siden. Bill Clinton har sagt langt verre ting til meg på golfbanen. Dette er ikke engang i nærheten, sier Trump.

Også i Facebook-videoen benytter Trump sjansen til å slå tilbake mot demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton.

– Jeg har sagt noen tåpelige ting. Men det er en stor forskjell på ordene og handlingene til andre folk. Bill Clinton har faktisk misbrukt kvinner og Hillary Clinton har mobbet, angrepet og ydmyket ofrene hans, sier Trump.

REAGERER: – Dette er forferdelig. Vi kan ikke la denne mannen bli president, skriver demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton på Twitter. Foto: BRIAN SNYDER / Scanpix

– Støtende og nedverdigende

Samtalen har vakt skarpe reaksjoner fra flere hold. Ikke bare har demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton beskrevet innholdet som «forferdelig», Trump får også hard medfart av sine egne partifeller.

– Jeg vemmes over det jeg hørte i dag. Kvinner skal kjempes for og aktes, ikke behandles som objekter. Jeg håper at Trump behandler situasjonen med det alvoret den fortjener, sier lederen for Representantenes hus, republikaneren Paul Ryan, som legger til at Trump ikke lenger kommer til å delta sammen med ham på et planlagt arrangement lørdag.

– Ingen kvinne bør noen gang beskrives på denne måten eller bli omtalt på denne måten. Noensinne, sier leder i det republikanske partiet Reince Priebus, som har støttet Trump etter at han tidligere har kommet med kontroversielle uttalelser.

Les også

Trump kaller egen skattehåndtering «briljant»

– Han bør trekke seg

Flere partikolleger ber nå forretningsmannen trekke seg. Tidligere Utah-guvernør Jon Huntsman sier til The Hill at tiden er inne for at Trumps visepresidentkandidat Mike Pence tar over.

Også Illinois-senator Mark Kirk, Utah-senator Mike Lee og kongressmedlem for Republikanerne, Barbara Comstock ber Trump tre til side.

Flere av Trumps utfordrere fra nominasjonsprosessen går også ut og viser sin avsky mot kommentarene.

– Som bestefar til to dyrebare jenter finnes det ingen unnskyldning som kan bortforklare Donald Trumps kritikkverdige kommentarer som degraderer kvinner, skriver Jeb Bush på Twitter.

Marco Rubio skriver på Twitter at Trumps kommentarer var «vulgære, grove og umulige å rettferdiggjøre».

REAGERER: Tidligere presidentkandidat John McCain mener det ikke finnes noen unnskyldninger for Trumps kommentarer. Foto: Matt York / Scanpix

Ny debatt søndag

Også senator og tidligere presidentkandidat John McCain reagerer.

– Det finnes ingen unnskyldninger for Donald Trumps støtende og nedverdigende kommentarer. Ingen kvinne bør gjøres til offer for slik upassende oppførsel. Han er alene skyldig for denne oppførselen og bør alene ta konsekvensene av det, sier han.

Trump har stupt på meningsmålingene etter den første TV-debatten mot Hillary Clinton samt avsløringen om at han kan ha unnlatt å betale skatt i 18 år. Lydopptaket fra 2005 vil trolig ikke bidra til å endre den negative trenden for eiendomsmogulen – kun en måned før presidentvalvet 8. november.

Søndag kveld er det ny debatt mellom Hillary Clinton og Donald Trump. Der vil skandalevideoen garantert bli et tema, i likhet med nye e-poster fra Clinton-valgkampen som ble lekket fra Wikileaks sent fredag kveld.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Trump har snakket om det «muslimske problemet». Nå kan han selv ha fått et muslimsk problem.

  2. – Når jeg hører Trump snakke, hører jeg Hitler

  3. Hillarys viktigste våpen? The Donald.

  4. Ingen erfaring. Bare ego, løgner og populisme. Donald Trump er tidenes minst kvalifiserte presidentkandidat.

BT anbefaler

Lørdag aksjonerer de: – Dette kan bli noe av det største vi har sett i vest

Samferdselsministeren bekrefter at det kan bli aktuelt å dele opp prosjektet med ny vei og bane til Voss.

LES SAKEN
  1. Hillary Clinton
  2. Donald Trump
  3. USA-valg 2016