Thunberg blant 600 ungdommer bak klimasøksmål mot den svenske staten

Klima- og ungdomsorganisasjonen Aurora varsler et klimasøksmål mot den svenske staten for det de kaller utilstrekkelige tiltak mot klimaendringene.

600 svenske ungdommer går til klimasøksmål mot den svenske staten, deriblant klimaaktivisten Greta Thunberg.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Søksmålet vil bli fremmet som et gruppesøksmål, og til sammen over 600 ungdommer vil derfor være en del av det, melder Aurora i en pressemelding.

– Den svenske staten har aldri behandlet klimakrisen som den krisen den er, og den nye regjeringen signaliserer tydelig at de heller ikke har tenkt å gjøre det. Vi er 637 unge som saksøker staten, fordi deres politikk bryter menneskerettighetene i dag og i fremtiden, sier Anton Foley i Aurora.

Greta Thunberg er blant initiativtakerne bak klimasøksmålet.

Søksmålet blir fremmet fredag, og i den forbindelse arrangerer Aurora en demonstrasjon i Stockholm.

– Hvis Sveriges klimatiltak mislykkes nå, truer de våre menneskerettigheter i fremtiden. Det er en juridisk forpliktelse som staten juridisk kan holdes ansvarlig for. Det er derfor vi saksøker dem, sier jusstudent Ida Edling til Dagens Nyheter.

Hun har selv vært med på å utarbeide søksmålet, sammen med blant annet klimaaktivisten Greta Thunberg.

Sverige føyer seg med det inn i rekken av land som de siste årene har fått fremmet klimasøksmål mot seg. I Norge tapte Greenpeace og Natur og Ungdom sitt klimasøksmål mot staten i desember 2020.

Publisert: