I løpet av kvelden har i underkant av 4.000 mennesker deltatt i protestene i hovedstaden Ankara. Her sto politiet klare med tåregass, vannkanoner og gummikuler for å slå ned på uroen, som har spredd seg til flere tyrkiske byer etter gruvetragedien i byen Soma.

Gummikuler

Demonstrantene i Ankara prøvde i utgangspunktet å marsjere fra et universitet i hovedstaden til energidepartementet før de ble stoppet av politiet.

I Soma gikk opprørte innbyggere og pårørende til angrep på statsminister Recep Tayyip Erdogans bil etter hans pressekonferanse ved ulykkesstedet. Ifølge Hürriyet Daily News måtte statsministeren søke tilflukt i et kjøpesenter.

Innbyggerne i Soma, og flere andre steder, ble kraftig provosert av Erdogans uttalelser om at gruveulykker er helt vanlig. Så sent som i mars skal Erdogans parti AKP ha avslått opposisjonens ønske om en ny gransking av gruvesikkerheten i området.

Flere byer

I tillegg til i Sana og Ankara, viste også flere tusen sin misnøye i Istanbul onsdag kveld. Fagforeningsmedlemmer ropte slagord mot regjeringen mens de marsjerte mot gaten Istiklal, en av hovedavenyene, i millionbyen. Noen ble skadd og arrestert i sammenstøt med politiet, melder AFP.

245 mennesker er bekreftet omkommet etter eksplosjonen i gruva i Soma. Om lag 120 mennesker er savnet.

STERKE BESKYLDNINGER: En av demonstrantene i Ankara skriver «Drap» med en kullbit på gaten under demonstrasjonen der det regjerende partiet AKP får skylden for de mange dødsfallene etter gruveulykken tirsdag i Soma.
Reuters / NTB scanpix