Facebook-alarm i India

De flørter, chatter og er hektet på sosiale medier. Indiske selskaper har nå kalkulert prisen på de ansattes nettbruk.

STJELER ARBEIDSTID: Indiske arbeidsgivere bekymrer seg over synkende produktivitet som følge av de ansattes bruk av Facebook og andre sosiale medier. I Norge har en del bedrifter sperret tilgangen, mens andre ikke ser de sosiale mediene som et problem.FOTO: SEAN KILPATRICK, AP Foto: Sean Kilpatrick

  • Atle Andersson
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Produktivitetstapet som følge av arbeidstakernes bruk av Facebook, Myspace og andre sosiale medier er anslått til 12,5 prosent.

I snitt bruker ansatte i indiske selskaper én time av arbeidsdagen på de nettbaserte sosiale møteplassene.

— Den økende bruken av disse nettsamfunnene kan blir farlig for den samlede produktiviteten.

Det sier generalsekretær DS Rawat i Assocham, som er arbeidsgiverorganisasjonen til titusenvis av indiske selskaper.

- Helt ok

India har det siste tiåret opplevd en kraftig økonomisk og teknologisk oppblomstring. Byer som Bangalore og Hyderabad regnes som globale IT-metropoler. Hundretusenvis av arbeidsplasser er flyttet hit fra Vesten som følge av overflod av kompetent og billig arbeidskraft. Mens Kina omtales som verdens fabrikkhall, har India forsynt seg stort av de mange tjenestefunksjonene som flagges ut til lavkostland i globaliseringens tidsalder.

Den første store kartleggingen av nettbruken til indiske arbeidstakere avslører at sosiale medier er blitt en tidstyv av dimensjoner i mange kontorlandskap. 4000 ansatte i selskaper over hele India deltok i spørreundersøkelsen.

Ved siden av Facebook, er inderne flittige brukere av Orkut, Myspace og Linkedin.

Hele 83 prosent av de spurte sier de ikke har noen betenkeligheter med å bruke disse nettstedene i arbeidstiden.

«For moro skyld»

Det er en holdning som ikke faller i god jord hos mange av de store selskapene. En rekke IT-virksomheter har allerede blokkert adgangen til Facebook og beslektede nettsider. De er lei av at verdifull arbeidstid kastes vekk på det som oppfattes som unyttig fjas. Samtidig er de provosert over hvor lett mange lønnsmottakere tar på interne regler om å begrense nettsurfingen til strengt jobbrelaterte formål.

En stor majoritet av de spurte oppgir nemlig at de bruker Facebook og andre nettsamfunn for moro skyld og for å holde kontakt med venner og tidligere klassekompiser.

Nesten halvparten benyttet også arbeidstiden til å lage sine profiler på Facebook og lignende sider.

Nettavhengighet

Undersøkelsen avslører videre at 84 prosent av intervjuobjektene viser klare tegn på «internett-avhengighet». De blir irritable hvis noen forstyrrer dem under surfeøktene. Et annet symptom er at de glemmer å ta nødvendige pauser fra skjerm og tastatur.

Den sosiale nettsurfingen på arbeidsplassene er mest utbredt blant de yngste i arbeidsstokken. Noen bedriftsledere ser gjennom fingrene med fenomenet, i frykt for å miste talentfulle medarbeidere til konkurrerende virksomheter.

Frustrasjonen over at arbeidstakere sitter på jobbpulten og pleier vennskap via nettet gjør seg gjeldende i mange land.

- Sløsing med skattepenger

Skattebetalerforeningen i Hampshire i England har forlangt at fylkesbyråkratene nektes adgang til Facebook. Overvåking viste nemlig at mange ansatte i den lokale forvaltningen brukte mer enn én time daglig på nettsamfunnet.

Her i landet har Nærøy kommune i Nord-Trøndelag gjort det samme, også for skoleelever. De ansatte i Namsos kommune får heller ikke sjekke eller oppdatere Facebook og andre sosiale møteplasser på nettet på arbeidsplassen.

Også private selskaper har tatt affære, deriblant Lindorrf som sendte melding til sine ansatte om at de ikke får klikke seg inn på Facebook i arbeidstiden. Siemens blokkerte like godt hele adgangen. Serena Software i Sverige har derimot avsatt en time hver fredag til Facebook-surfing.

- Løser oppgaver

Heller ikke HSH, hovedorganisasjonen for handel og tjenester i Norge, vil begrense de ansattes adgang til sosiale nettsteder. HSHs medlemsbedrifter har 180.000 ansatte.

Administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen sier hun vurderte å nekte bruk av sosiale medier i arbeidstiden. Nå har hun skiftet mening.

— De ansatte kommer på jobb, åpner e-post programmet, Facebook og eventuelle andre sosiale medier. Får de en oppgave de trenger hjelp til å løse, sender de ut en forespørsel til det sosiale nettverket sitt. Dette er deres måte å gjøre det på, sier Madsen til Ukeavisen Ledelse.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Fleire skader seg stygt på elsparkesykkel. No slår legar på Haukeland alarm.

– Elsparkesyklane rekrutterer pasientar, seier Jonas Fevang, avdelingsoverlege på Haukeland universitetssjukehus.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Tunneltabbe skapte lange køer. Fløyfjelltunnelen er åpen igjen.

  2. Per Inge Torkelsen er død, 68 år gammel, opplyser familien

  3. – Er vi i ferd med å skape en generasjon av blautfisker?

  4. Smittevernoverlegen som sa opp i protest: – Det fremsto som ren løgn

  5. Fikk svært sjelden bivirkning etter første vaksine­dose. Må holde seg i ro i et halvt år.

  6. Stakk av fra karantene­hotell – skal ha forårsaket stort Delta-utbrudd