Mubarak oppløser regjeringen

President Mubarak vil danne ny regjering i Egypt lørdag, men trekker seg ikke som landets leder.

FLAMMER: En demonstrant løper foran en brennende barrikade i Kairo. President Hosni Mubarak innførte fredag kveld portforbud i tre av landets storbyer. FOTO: Scanpix
 • Aftenposten.no
 • Silje Gomnæs
 • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

I en tale på direktesendt statlig egyptisk TV fredag kveld meddeler president Hosni Mubarak at han har bedt regjeringen gå av, og at en ny regjering vil dannes allerede i morgen, skriver aftenposten.no .

— Den nye regjeringens oppgave vil være soleklar: De må ta hånd om situasjonen, sa han i sin tale.

Samtidig påpekte han hvilken hårfine balansen mellom frihet og kaos.

— Som president vil jeg alltid vektlegge folkets suverenitet og deres rett til å uttrykke seg. Men som president må jeg samtidig forsvare sikkerhet og stabilitet og ikke tillate trusler som kan sette offentlig lov og orden og hele Egypts fremtid på spill.

I talen vektla han behovet for økonomiske, sosiale og politiske reformer.

— Jeg er klar over folkets ytringer og jeg ser deres lidelser. Men våre mål kan ikke nås gjennom vold eller kaos, kun gjennom dialog og bevisste, gjennomtenkte midler.

Over 20 mennesker skal ha mistet livet i uroen i Egypt fredag, og en lang rekke mennesker er såret.

— Jeg beklager de uskyldige ofrene og tapene på begge sider, både blant borgerne og politiet, sa presidenten i talen.

Protestene blusset opp

Kort etter Mubaraks tale strømmet demonstranter igjen ut på torget Tahrir i sentrum av hovedstaden Kairo, melder NTB.

Litt tidligere var de blitt presset bort av hæren som forsøkte å få kontroll over området. Rundt 20 militærkjøretøyer ble sendt inn på den åpne plassen.

Men demonstrantene lot seg ikke holde tilbake. Et øyenvitne forteller at de sang «folket vil endre regimet» umiddelbart etter at presidenten hadde holdt sin tale til nasjonen.

Natt til lørdag befant det seg flere hundre mennesker på torget.

Stengt flyplass

 • KLMs transferdesk opplyser at flyplassen i Kairo er stengt på grunn av Mubaraks portforbud, sier BTs journalist Rune Christophersen, til bt.no.

Han sitter på flyplassen i Amsterdam.

Dramatisk dag

Etter en dag med rasende protester fra reformtilhengere og demonstranter lå røyken tjukk over Kairo fredag. Barrikader og påtente biler, bildekk og vrakrester preget bybildet. Regjeringspartiets hovedkvarter sto fredag kveld i lys lue.

I tillegg prøvde demonstranter å storme det statlige fjernsynet, men soldater fra hæren drev demonstrantene ut av TV-bygningen.

Det ble meldt om minst 870 sårede, flere av dem med skuddskader, og fem drepte, og det skal også være skader blant politifolkene.

I Alexandria hadde demonstranter satt fyr på guvernørbygningen, og i Suez var gater gjort om til rene slagmarker.

Portforbud

President Hosni Mubarak svarte med å beordre ut hæren og innføre portforbud i alle landets byer fredag kveld.

Men TV-bilder viste hvordan demonstranter omringet politi- og militærkjøretøyer i Kairo lenge etter at portforbudet var trått i kraft. Og det kunne fortsatt høres skudd på gatene i sentrum av hovedstaden.

Også i Suez skal uroen ha fortsatt, og demonstranter klatret opp på flere stridsvogner etter at hæren gikk inn i sentrale deler av byen.

Vredens dag

Kravene om reform lød høyt da titusenvis av demonstranter samlet seg til «Vredens fredag» etter fredagsbønnen i Egypt.

De største protestene fant sted i sentrum av den egyptiske hovedstaden etter fredagsbønnen i den store Al-Azhar-moskeen.

Opposisjonsleder og reformtilhenger Mohamed ElBaradei sluttet seg fredag til demonstrantene etter å ha tatt til orde for Mubaraks avgang, men ifølge ubekreftede meldinger er han satt i husarrest.

Beklager

 • Jeg beklager dypt at liv har gått tapt under demonstrasjonene i Egypt, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og oppfordrer egyptiske myndigheter til å tillate fredelige demonstrasjoner.

— Ytrings- og forsamlingsfrihet er grunnleggende menneskerettigheter og forutsetninger for en demokratisk utvikling. De omfattende demonstrasjonene kan sees som et tegn på at politiske ytringer i begrenset grad får komme til uttrykk i Egypt, understreker utenriksministeren.

USAs utenriksdepartement sier at reformer er helt avgjørende for Egypts langsiktige utvikling. Amerikanerne er svært bekymret over situasjonen i landet.

Rasende

Mens de trampet på bilder av presidenten, ropte rasende demonstranter i Kairo slagord som «Ned med Hosni Mubarak» og «Reis, reis, Mubarak, flyet venter».

Mange av dem kastet steiner og sand mot det store oppbudet av politi og sikkerhetsstyrker, som svarte med å skyte med gummikuler rett mot folkemassen. Politiet tok også i bruk tåregass og vannkanoner.

Vitner forteller om titalls mennesker som med blåmerker etter køller og blodet strømmende fra sår i hodet fortvilt prøvde å komme seg unna. Mange demonstranter ble halt bort av politiet og lempet inn i politibiler.

Til angrep

I Alexandria samlet 4.000–5.000 mennesker seg utenfor jernbanestasjonen og kastet steiner mot politiet, som også her svarte med gummikuler, tåregass og vannkanoner.

Folkemengden gikk til angrep på politibilene og satte fyr på en av dem etter at en demonstrant hadde fått mesteparten av en hånd sprengt bort.

— Jeg kan ikke gifte meg, kan ikke kjøpe leilighet, alt er dyrt, og lønningene er for lave, sa glassarbeideren Abdo i en oppsummering av frustrasjonen unge mennesker føler, og som ligger bak kravet om en slutt på Mubarak-regimet.

— Jeg er 70 år og kommer til å dø, men disse menneskene må kjempe for å leve, sa demonstranten Mohamed Taha.

Reiseråd

UD utstedte fredag ettermiddag reiseråd for Egypt der alle ikke-nødvendige reiser frarådes.

De vel 3.000 nordmennene som for tiden er på pakketur i Egypt, har det fint. Turoperatørene har inntil videre avlyst alle dagsturer til Egypts hovedstad på grunn av uroen som demonstrasjonene de siste dagene har skapt.

Publisert
BT anbefaler

Skjelt ut av Wolfe. – Det likte jeg godt!

Brann har gått 20 seriekamper uten å tape.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Stine er redd hun må slutte i yrket som følge av høye strømpriser

 2. E16 fremdeles stengt. Ny vurdering i kveld.

 3. Sjefen holdt planene hemmelig i et halvt år. Så sa han opp 80 kollegaer.

 4. Trapper opp streiken ved flere skoler

 5. – Spesiell situasjon når en ansatt får en slik trussel

 6. – Havner du i de kraftigste bygene, blir det som å ta seg en dusj