Minst 268 personer ble såret i angrepene mandag. I alt ble 14 irakiske byer rammet av 22 forskjellige angrep, ifølge sikkerhetskilder. Angrepsserien er den alvorligste siden mai 2010, opplyser kildene.

I den sjiadominerte byen Taji 25 kilometer nord for Bagdad ble minst 18 personer drept og 29 såret i en rekke bombeeksplosjoner, ifølge helsepersonell. Først skal det ha gått av flere vei— og bilbomber, hvorpå en selvmordsbomber sprengte seg selv i luften da ambulansepersonell kom til stedet.

— Jeg hørte eksplosjoner et stykke unna, så jeg gikk ut. Utenfor huset mitt sto det en bil parkert, sier Abu Mohammed, som bor i Taji.

Politiet konkluderte med at det var en bombe i bilen, forteller han.

— Vi ba naboene om å forlate husene sine, men akkurat da sprengte bilen i luften, sier Abu Mohammed.

Peker på al-Qaida

Ingen grupper har tatt på seg skylden for angrepene, men al-Qaida i Irak har de siste dagene kunngjort at de vil kjempe for å vinne tilbake tapt territorium i landet.

En høytstående tjenestemann pekte umiddelbart på al-Qaidas fløy i Irak, som kjemper mot den sjiadominerte regjeringen.

— De siste angrepene er et klart bevis på at al-Qaida ønsker å starte en religiøs krig. De vil presse Irak ut i en borgerkrig mellom sunnier og sjiaer, sier tjenestemannen.

Militærleir angrepet

Grytidlig mandag morgen angrep væpnede menn militærleiren Albu Slaib i nærheten av byen Dhuluiyah. Byen ligger ikke langt fra tidligere diktator Saddam Husseins fødeby Tikrit 90 kilometer nord for Bagdad. Minst sju soldater ble drept i angrepet, ifølge en lege ved et sykehus i nærheten.

I Bagdad har det også vært en rekke skyteepisoder og bombeangrep. En bilbombe tok livet av 12 personer i den sjiamuslimske bastionen Sadr-byen.

— Dette forferdelige angrepet er en forbrytelse mot menneskeheten fordi det ble utført under ramadan, mens folk faster, sier en eldre person som ikke vil oppgi navnet sitt.

Også Saadiya, Khan Beni Saad, Kirkuk, Tuz Khurmatu og Dibis ble rammet av bomber og skyting. Alle byene ligger nord for Bagdad.

— Jeg spør om sikkerhetsstyrkene er i stand til å kontrollere situasjonen, sier en mann i Kirkuk.

Urolig under Ramadan

I Saadiya og Khan Beni Saad ble militære kontrollposter angrepet. To soldater og en politimann ble drept. Byene ligger i den urolige Diyala-provinsen nordøst for Bagdad.

Søndag ble 17 personer drept i flere bombeangrep forskjellige steder i Irak. Inntil søndagens angrep har det vært forholdsvis rolig i Irak i opptakten til muslimenes hellige fastemåned ramadan, som begynte fredag.

Det er ikke uvanlig at terrorgrupper styrker angrepene sine under ramadan. I fjor lovet al-Qaida å angripe minst hundre mål i Irak under ramadan, som hevn for drapet på lederen Osama bin Laden. Flere titalls mennesker ble drept i angrepene.