Påtalemyndigheten i Sør-Korea ba fredag retten om å utstede en arrestordre mot kaptein Lee Joon-seok og to andre besetningsmedlemmer på fergen.

Det er ikke kjent hva de tre siktes for, men kystvakten har gjort det klart at uaktsomhet er én av mulighetene som etterforskes.

Etter ulykken er det blitt rettet et voldsomt sinne mot kapteinen og hans besetning på 28 mann. Flesteparten av disse kom fra det med livet i behold.

Forsøkte ikke å evakuere

Det var 475 mennesker om bord i fergen da den gikk ned. Om lag 340 av disse var elever og lærere ved en videregående skole i Ansan.

Fra alarmen gikk og til fergen sank gikk det om lag 40 minutter. Men i stedet for å forsøke å evakuere fergen ba besetningen passasjerene om å bli værende på lugarene.

Samtidig forteller vitner at kapteinen selv forlot det synkende skipet — samtidig som passasjerer fikk beskjed over høyttaleranlegget om å bli værende der de var.

For noen av de pårørende framstår opplysningene som ufattelige.

— Hvordan kunne han be de unge barna om å bli værende og så hoppe fra det synkende skipet selv? spør Ham Young-ho, bestefaren til 17 år gamle Lee Da-woon.

Sistnevnte er én av de 28 som er bekreftet døde i ulykken.

Var ikke på brua

Ifølge etterforskerne av ferjeulykken er det mulig kapteinen ikke var på brua da fergen kantret.

— Det kan hende. Og personen ved roret var tredjestyrmannen, sier aktor Park-Jea-eok.

Ifølge ham var kapteinen «bak», uten å presisere nærmere.

Det er normalt at styrmenn står ved roret, og kapteinen er vanligvis ikke på broen under hele seilasen. Det er fortsatt ikke kjent hva som forårsaket ferjeulykken, men kapteinen er siktet i saken, og en omfattende etterforskning er i gang.

Oh Young-seok, ett av besetningsmedlemmene, sier han ikke er sikker på hvor kapteinen var da alarmen gikk.

— Men like etter ulykken så jeg ham løpe tilbake til styrehuset. Han spurte rolig hvor mye skipet hellet over på siden og forsøkte å få skipet i balanse igjen, forteller Oh.

Uforståelig

Kapteinen selv har bedt om unnskyldning for ulykken.

— Jeg er virkelig lei meg overfor passasjerene, ofrene og deres familier. Jeg skammer meg, sa kaptein Lee Joon-seok torsdag.

Han kunne derimot ikke komme med noen forklaring på hvorfor fergen kantret og sank.

Sørkoreansk politi opplyste fredag at viserektoren ved skolen som hadde 340 elever og lærere på fergen, har tatt sitt eget liv etter forliset. Han var blant dem som kom seg i sikkerhet før ferja sank.

Vanskelig redningsinnsats

Fredag klarte to dykkerne delvis å åpne en dør på skipets side, men de gikk ikke inn i vraket, ifølge kystvakten.

— Det er så godt som ingen sikt. Du kan nesten ikke se hånden framfor ansiktet, sa én av de mange dykkerne som har vært i aksjon på ulykkesstedet da han kom tilbake til land på øyen Jindo.

Dykkere har boret hull i skroget og begynt å fylle skipet med luft, men det har ikke latt seg gjøre å gå inn i selve vraket for å lete etter savnede.

Fredag var fergen i ferd med å synke helt ned i sjøen. Hele 268 personer er fortsatt savnet, mange av dem skoleelever.