Norge vil delta i Libya-aksjon

Militære angrep mot Libya kan være i gang i løpet av «få timer», varsler franske myndigheter.

SKAL PRESSES AV TRONEN: Muammar Gaddafi risikerer utenlandsk angrep. FOTO: Reuters
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

FNs sikkerhetsråd vedtok sent torsdag kveld en resolusjon som åpner for utenlandsk militær intervensjon i Libya.

Militære angrep mot Libya kan være i gang i løpet av «få timer», varsler franske myndigheter.

Ifølge en talsmann vil Frankrike delta i angrepene.

— Angrepene vil komme raskt og i løpet av noen timer, sa talsmann François Baroin fredag morgen til radiostasjonen RTL.

Norge kommer til å delta i en eventuell internasjonal militæraksjon mot Muammar Gaddafi i Libya, opplyser forsvarsminister Grete Faremo til VG Nett.

— Vi vil bidra til operasjonen. Men det er for tidlig å si nøyaktig på hvilken måte, sier Faremo.

En mulighet er at Norge sender ned F-16 jagerfly.

— Men det skal også bli satt i gang en stor humanitær operasjon som kan gjøre transportfly aktuelt, sier Faremo.

Vi vil komme, gate for gate, hus for hus, rom for rom. Vi kommer i natt. Vi vil finne dere om dere så gjemmer dere i skapet

Muammar Gaddafi

- Det haster Faremo kan ikke si nøyaktig når norske militærfly kan være på plass.

— Det vil jeg ikke si noe om akkurat nå. Men alle ser at det haster. Det er det ingen tvil om, sier Faremo.

FNs sikkerhetsråd vedtok sent torsdag kveld en resolusjon som åpner for utenlandsk militær intervensjon i Libya. Resolusjonen innebærer blant annet et flyforbud for libyske fly, som mister retten til å ta av, lande eller fly over territoriet til andre FN-stater. Resolusjonen åpner derimot ikke for at landet kan bli okkupert av utenlandske styrker.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa like før vedtaket i Sikkerhetsrådet at resolusjonen var historisk.

— Resolusjonen gjør det Norge har vært opptatt av, nemlig å sikre at bruk av makt er forankret i FN og har en klar kobling til Den arabiske liga og på den måten Libyas naboland, sa Støre til NTB.

Ifølge utenriksministeren er beskyttelse av sivile libyere det overordnede målet.

Krisetelefon i natt USA, Frankrike og Storbritannia er blitt enige om å samordne sine neste skritt overfor Libya, opplyser Det hvite hus.

USAs president Barack Obama ringte torsdag til Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Storbritannias statsminister David Cameron.

De tre lederne var enige om at Libya måtte overholde alle krav i resolusjonen og stanse volden mot sivile, heter det i en pressemelding fra Det hvite hus.

Les også

Kraftige eksplosjoner i Benghazi

Våpenhvile Libya er villig til å inngå om en våpenhvile med opprørerne i landet, men vil først forhandle om vilkårene, sier landets viseutenriksminister Khaled Kaaim.

— Vi er klar for en slik avgjørelse, men vi trenger en mekler for å drøfte hvordan den kan iverksettes, sa Kaaim til journalister i Tripoli torsdag kveld.

Ifølge Kaaim diskuterte libyske myndigheter onsdag kveld spørsmålet om våpenhvile med Libyas utsending til FN, Abdul Ilah Khatib.

— Libya vil svare positivt på FN-resolusjonen, og vi vil bevise vår vilje til å garantere for sikkerheten til sivile libyere, sa han.

Libya har avblåst et varslet angrep på opprørsbastionen Benghazi som følge av FN-resolusjonen, melder CNN.

Ikke okkupasjon Ti av de femten medlemslandene i Sikkerhetsrådet stemte torsdag kveld for resolusjonen, mens de fem øvrige, deriblant Kina, Russland og Tyskland, var avholdende. Resolusjonen gir grønt lys for at sivile, sivilt befolkede områder og særlig Benghazi kan beskyttes med «alle nødvendige midler».

Resolusjonen åpner videre for at arabiske land og andre land i samarbeid med FN kan beskytte sivile libyere. Den åpner derimot ikke for at landet kan bli okkupert av utenlandske styrker.

Etter at resolusjonsteksten ble kjent tidligere torsdag, truet Muammar Gaddafis regime med å destabilisere hele regionen.

— All sivil og militær trafikk vil bli mål for en libysk motoffensiv. Middelhavet vil bli utsatt for stor fare, ikke bare kortsiktig, men også på lang sikt, uttalte en militær talsmann til det offisielle nyhetsbyrået Jana.

Gaddafi selv kunngjorde torsdag kveld at hans styrker ville gå om kort tid ville ta seg inn i opprørsbastionen Benghazi, som er Libyas nest største by med 670.000 innbyggere.

— Vi vil komme, gate for gate, hus for hus, rom for rom. Vi kommer i natt. Vi vil finne dere om dere så gjemmer dere i skapet, sa han.

Men etter at resolusjonen var vedtatt, skal Gaddafis sønn Saif al-Islam ifølge nyhetskanalen CNN ha kunngjort at angrepet var avblåst.

— Han sier at de har endret taktikken når det gjelder Benghazi, at hæren ikke vil gå inn i Benghazi, sa CNNs korrespondent.

Publisert: