— Men én ting er sikkerhetsutfordringene. Noe ganske annet er selve valgavviklingen, og spørsmålet om hvor mye det blir jukset, sier Harpviken.

Ved forrige presidentvalg var fusket så omfattende at Hamid Karzais motkandidat Abdullah Abdullah trakk seg fra annen valgomgang.

Harpviken sier til NTB at selv om det er ventet at det vil bli fusket noe, så vil det neppe bli fusket så lite elegant som ved forrige valg i 2009.

PRIO-direktøren sier at det valgdagen er vanskelig å ha gode indikasjoner for utfallet av valget. Spenningen vil knytte seg til andre valgomgang og hvilke to kandidater som går videre.

Også Helene Lackenbauer, sikkerhetspolitiske analytiker ved det svenske totalforsvarets forskningsinstitutt (FOI) inderstreker at vi ennå ikke vet hvor mye det er fusket ved valget.

— Den vanskelige prosessen begynner nå, nemlig å føre valgurnene til stedene der opptellingen skal foregå. Transporten dit kan bli angrepet. Det så vi ved forrige valg. Og dels kan de bli stående i dager, utsatt for manipulasjon, sier hun til TT.