Russlands generalstabssjef Valerij Gerassimov sa onsdag til det russiske nyhetsbyrået Interfax at ukrainerne «av hensyn til sikkerheten» må gi fra seg sine våpen før togtransporten begynner. Det var uklart om de ville få våpnene tilbake senere.

Soldatenes familier får plass på de samme togene, opplyser Gerassimov.

Det russiske flagget vaier nå over alle 193 militære baser og bygninger på Krim, opplyste Gerassimov ifølge RIA Novosti. Russland utløste tidligere denne måneden internasjonalt raseri ved å ta kontroll over halvøyen ved Svartehavet, som har tilhørt Ukraina.

Skifter side

Inntil tirsdag kveld hadde rundt 1.500 medlemmer av Ukrainas væpnede styrker meldt seg og sagt at de var klare til å dra. Mange av de ukrainske soldatene på Krim skal ha sagt at de ønsker å fortsette å gjøre tjeneste, men nå under russisk kommando.

Russerne planlegger nå en storstilt opptrapping av sitt militære nærvær på Krim, skriver Interfax med henvisning til ikke navngitte tjenestemenn i forsvarsdepartementet i Moskva. Blant annet vil det bli sendt flere bombefly av typen Tupolev-22M3, blir det sagt.

Tupolev-22M3, som i NATO går under betegnelsen Backfire C, er et langtrekkende, tomotors bombefly med en besetning på fire. Det er en videreutvikling av en grunntype som ble tatt i bruk i 1972, mens Den kalde krigen fortsatt pågikk.

«Gammelt behov»

— Vi har alltid hatt et behov for å ha fly av denne typen i de sørlige delene av landet. Nå er det nøyaktig riktige tidspunktet for å sende dem tilbake til Krim, som tidligere var kjent som «hangarskipet som ikke lar seg senke», sier en av tjenestemennene Interfax har snakket med.

Russerne planlegger ifølge byråets kilder også å sende jagerfly, maritime patruljefly og fly for ubåtjakt til Krim. I 2017 skal et hangarskip for helikoptre være klart til operasjoner med base i havnebyen Sevastopol på Krim.

Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov ba onsdag nasjonalforsamlingen i Kiev godkjenne planer om felles militærøvelser med NATO. Hvis øvelsene blir gjennomført, vil amerikanske soldater bli utplassert svært nær de russiske soldatene på Krim.