Nye avsløringer om mishandling

Pelsdyrnæringen må forklare nye tilfeller av mishandling av pelsdyr når den møter landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) mandag ettermiddag.

SKADET: Rev med øyeskade. Bilde fra en norsk pelsfarm i 2010. FOTO: Nettverk for dyrs frihet & Dyrebeskyttelsen Norge
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

I sommer og høst har Dyrebeskyttelsen Norge og Nettverk for dyrs frihet besøkt 40 pelsdyrfarmer fra Agder i sør til Nordland i nord.

Resultatet er tusenvis av bilder og flere timer videodokumentasjon som viser mink og rev med alvorlige skader og sykdommer.

Søndag viste NRK bilder av dyr med avbitte bein, haler og ører og dyr med bittskader.

— Årets undersøkelser bekrefter at forskriftene som regulerer pelsdyrnæringen ikke klarer å forhindre at dyrene på pelsdyrfarmene lider hver dag, heter det i en pressemelding fra Dyrebeskyttelsen.

Det er tredje året på rad at dyrevernere dokumenterer forholdene ved norske pelsdyrgårder. I alt har over 180 gårder blitt inspisert siden våren 2008.

- En hån mot dyrenes behov

— Våre undersøkelser viser at forskriftene som regulerer pelsdyrnæringen ikke på noen måte tar hensyn til dyrenes behov. Forskriften er rett og slett en hån mot dyrevelferdsloven, sier Per Arne Tøllefsen fra Nettverk for dyrs frihet.

Når næringen møter Brekk mandag, må den forklare dokumentasjonen om fortsatt dyremishandling.

Næringens svar søndag var beskyldninger mot dyrevernerne for å trenge seg inn på privat eiendom og for å drive korstog mot næringen.

For et drøyt år siden sa landbruksministeren at støtten til næringen måtte vurderes dersom forholdene ikke bedret seg. Søndag sa han til NRK at det er trist at noen setter en hel næring i et dårlig lys, men at man ikke kan skjære alle over en kam.

— Inntrykket er at næringen har klart å bedre situasjonen, men at enkelte ikke klarer å følge lover og regler, sier landbruksministeren.

Han sier at Mattilsynet har strammet inn regelverket og at man jobber over et bredt spekter for å få kontroll med næringen.

Ingen er hittil fratatt retten til å holde dyr etter de offentlige tilsynene.

Avviser ikke forbud

Lederen av Stortingets næringskomité, Terje Aasland (Ap), avviser ikke at det kan bli slutt på pelsdyrgårder i Norge dersom næringen ikke tar saken alvorlig.

— Dette er en særdeles alvorlig sak og pelsdyrnæringen må ta affære umiddelbart og rydde opp. Det er totalt uakseptabelt at slike dyrelidelser faktisk finner sted. Uavhengig av hvor utbredt disse dyrelidelsene er, må dette stoppes umiddelbart, sier han.

Aasland mener at oppdrettere som ikke ivaretar dyrehelse og dyrevelferd på en god måte må få forbud mot dyrehold.

— Jeg forventer at pelsdyrnæringen selv nå bidrar til å luke vekk disse useriøse oppdretterne. Dersom dette ikke skjer, vil det bli naturlig å forby pelsdyroppdrett i Norge, avslutter Aasland.

Venstres Ola Elvestuen sier til NTB at næringen har hatt mange sjanser til å rette opp feil uten at det har skjedd. Han viser til avtalen fra Lars Sponheims tid som landbruksminister da næringen fikk 10 år på seg til å rydde opp.

— Det har ikke skjedd noen ting. Derfor bør næringen avvikles, slik det har skjedd i mange andre land, sier han.

Bør pelsdyroppdrett forbys? Si din mening

Publisert
VALP: Revevalp på liggehylle. Bilde fra en norsk pelsfarm i 2010. FOTO: Nettverk for dyrs frihet & Dyrebeskyttelsen Norge
BLODIG: Revevalp med avspist bein som er blodig. Bilde fra en norsk pelsfarm i 2010. FOTO: Nettverk for dyrs frihet & Dyrebeskyttelsen Norge