Barack Obama kanaliserte John F. Kennedy da han holdt sin nominasjonstale til landsmøtet her i Charlotte i kveld.

Presidenten brukte en vri av den berømte setningen fra Kennedys innsetningstale: «Spør ikke hva landet kan gjøre for deg, men hva du kan gjøre for landet.»

— Det handler ikke om hva som kan gjøres for oss, men hva som kan gjøres av oss, sa Obama.

— Vi forstår at vi eier dette demokratiet, og at med det kommer det plikter så vel som rettigheter.

Utfordret

Obamas tale kommer etter et landsmøte der det viktigste budskapet har vært at man må stå sammen og ta vare på hverandre i harde tider, og at dette skiller demokratenes vison fra republikanernes. Presidenten ansvarliggjorde i talen sin hver enkelt velger.

  • Se 15 høydepunkter fra talen øverst.
  • Dette er ditt valg, sa han om og om igjen.

— Du kan velge to forskjellige veier fremover for Amerika, to forskjellige fremtider.

I den direkte appellen til velgerne understreket presidenten den enkeltes ansvar for deres felles fremtid. Men han forsikret dem også om at de ikke hadde gjort et dårlig valg ved å stemme på ham for fire år siden.

I en lang liste av sine meritter, avsluttet Obama hver setning med å si: «You did that!» Deretter minnet han velgerne på at jobben ikke er ferdig.

— Hvis du snur deg bort nå, vil vi ikke se forandring. Bare du kan se til at forandringen kommer. Bare du har makt til å få det til å skje.

Håp

Mange hadde på forhånd understreket at Obamas viktigste oppgave i denne talen var å inspirere velgerne som har kjølnet og mistet troen. Og det var mer en tale til publikum hjemme foran TV-skjermene enn det var for delegatene i salen.

— Veien jeg tilbyr er ikke rask eller lettvint. Men det var ikke derfor dere valgte meg. Dere stemte på meg for at jeg skulle fortelle sannheten, sa Obama.

Han tente nytt liv i sitt valgkampmotto fra 2008, «håp», og gjentok ordet mange ganger. Nå var det imidlertid «håp i en vanskelig tid» og «håp som har vært hardt prøvet».

— Når jeg står her i kveld har jeg aldri vært mer håpefull for Amerika. Jeg er håpefull på grunn av dere, sa Obama.

— Fremtiden vår er fylt av håp, og hvis du deler dette håpet, ber jeg deg i kveld om din stemme.

Bil, bil, bil

Det er tydelig at kampanjen til Obama tror det er redningspakken til bilindustrien som er presidentens sterkeste kort i høstens valgkamp. Dette har blitt hamret inn i utallige taler på dette landsmøtet.

Tidligere Michigan-guvernør Jennifer Granholm holdt kveldens mest oppildnende tale, og kritiserte Romney (som også er fra Michigan) for å være mot at bilselskapene skulle reddes.

— Mitt Romney er så glad i biler at han har en egen heis for dem. Men hva med folkene som designer og bygger biler? Vel, i Romneys verden får bilene heisen, mens arbeiderne får sjakten!

Se Granholms tale her:

Før Obama talte fikk landsmøtet også høre en tale fra Kenyetta Jones, som har jobbet hos General Motors i 27 år.

— Jeg tror det er først nå folk begynner å forstå hvor viktig Obamas aksjon for å redde bilindustrien har vært, sa Jones til bt.no etter at presidenten var ferdig å tale.

— Jeg vet i alle fall at han kommer til å vinne stort i mitt distrikt i Toledo, Ohio.

Det var viktig at presidenten brukte talen sin til å minne folk om hva man har oppnådd de siste fire årene.

— Han var veldig konkret, og forklarte hvorfor dette valget er så viktig for hver enkelt, og hva som står på spill. Det var det samme som Clinton gjorde på onsdag, sa Jones.

Effektiv

Parliamentsmedlem Jeremiah Kioni fra Obamas fars hjemland Kenya var også gjest på landsmøtet. Han ble også inspirert av talen.

— Jeg syntes den var veldig effektiv, sa Kioni til bt.no.

— Det er viktig for politikere å huske på at hver velger ser på sakene gjennom sin egen virkelighet. Folk kan sitte å se på talen og bli imponert over store ord. Men når han eller hun våkner i morgen tidlig, og åpner vinduet i sitt eget hjem, da er det sin egen virkelighet de ser – det er der de lever. Og det er da de må kunne relatere den virkeligheten til det Obama sa.

Obamas tale i sin helhet kan ses på New York Times' nettsider.

sye09a0f.jpg
REUTERS