— Ingen kan være sikre på noe i Midtøsten i dag, sier Brende til NTB etter å ha ledet giverlandsmøtet for palestinerne under FNs hovedforsamling mandag.

Det er anslått at gjenoppbyggingen av Gazastripen vil koste nærmere 50 milliarder kroner. Om under en måned samles gruppen igjen, da i Kairo og med sjekkhefter.

— Om alt kommer på plass, det får tiden vise. Men det var positive signaler om bidrag til gjenoppbygning av Gaza, sier Brende.

Ikke nok fra Israel

Den norske utenriksministeren åpnet mandagens møte med å si at Israel aldri vil oppleve sikkerhet gjennom stadig å undergrave mulighetene for å utvikle den palestinske staten. Og det ble noen lettelser fra israelsk side mandag.

Under det tre timer lange møtet i FNs hovedkvarter varslet Israel blant annet at de vil tillate noe mer palestinsk industri i C-området, som utgjør 60 prosent av Vestbredden. Det var også signaler om lettelser på tilførselen av materialer for gjenoppbygning.

— Det som mangler, er det politiske signalet fra Israel om at de vil gjenoppta de politiske samtalene om en tostatsløsning. Det er jo selve forutsetningen for å skape optimisme igjen i regionen og for å unngå radikalisering og ytterligere vold, sa Brende etter møtet.

Vennlig tone

Selv om situasjonen på Gazastripen er alvorlig, hadde partene fra Palestina og Israel en svært optimistisk tone da de møtte pressen etter giverlandsmøtet.

— Det finnes godvilje fra alle parter. Sannsynligvis vil det komme noe godt ut av all denne lidelsen, sa Palestinas finansminister Shukri Bishara og poengterte det kritiske behovet for humanitær hjelp og god infrastruktur.

Den israelske viseutenriksministeren Tzachi Hanegbi skrøt av donorenes innsats, men la til at det er viktig for Israel å vite hva pengene som samles inn brukes til.

— Hver dollar som kommer inn må være dedikert til å redde liv. Det må ikke gå til terrorisme eller annet. Det kreves god overvåking av midler og materialer som kommer inn til gjenoppbyggingen, sa Hanegbi.

Brende oppfordret under møtet både palestinske og israelske ledere til å bruke tiden fram mot giverlandskonferansen i Egypts hovedstad Kairo 12. oktober godt.

— Bruk dette vinduet. Det er en mulighet ingen av oss har råd til å miste, sa han.