Redningsmannskap fant turgåerne nær toppen av det 3.067 meter høye vulkanfjellet Ontake etter at det var et utbrudd der lørdag. Begrepet «hjertestans» brukes vanligvis før leger er i stand til å bekrefte dødsfall.

– Vi har fått bekreftet at mer enn 30 personer med hjertestans ble funnet nær toppen, sier en talsmann for politiet i Nagano til nyhetsbyrået AFP uten å gå i detaljer.

Redningsarbeidere hadde planer om å ta fire av personene ned fra fjellet senere søndag kveld, ifølge nyhetsbyrået Jiji Press.

Stor redningsaksjon

Et mannskap på rundt 550 fra hæren, politiet og brannvesenet har vært involvert i en storstilt redningsoperasjon for å finne flere titalls turgåere som ble antatt å ikke ha kommet seg ned fra fjellet etter at vulkanen uten forvarsel begynte å spy ut aske, stein og damp. Minst 40 personer ble skadd i hendelsen.

Rundt 230 mennesker, blant det også barn, ble værende fast på fjellet etter utbruddet, men de fleste klarte å komme seg ned kort tid etter utbruddet.

Lokale tjenestemenn anslår at over 40 personer søkte ly i hytter på fjellet natt til søndag, men tallet er uklart.

Utbrudd søndag

Søndag var det fremdeles utbrudd fra vulkanen. Røyk og aske kunne ses flere hundre meter opp mot himmelen. På biler hele 8 mil unna utbruddet ble det også funnet aske.

Vulkanutbrudd forekommer med jevne mellomrom i Japan, men det har ikke vært noen dødsfall siden 1991. Sist det var utbrudd fra Ontake var i 2007. Asken veltet 3 kilometer ned fjellsiden.

Fjellet, som ligger rundt 20 mil vest for hovedstaden Tokyo, er særlig populært for fotturister i slutten av september.