Samtalene som ble avbrutt i februar, tas nå opp igjen, ifølge Sør-Koreas samlingsdepartement. Avtalen ble gjort da tre nordkoreanske tjenestemenn avla et overraskende besøk til sør lørdag i forbindelse med avslutningsseremonien under idrettsarrangementet Asialekene.

En av dem, Hwang Pyong-so, omtales som Nord-Koreas nest mektigste mann etter den unge diktatoren Kim Jong-un, og ytterligere en av dem skal være tett knyttet til diktatoren.

— De to partene er enige om å diskutere detaljer for gjenopptakelsen av kontakt på høyt nivå, sier departementet i en uttalelse.

Mulig oppstart i oktober

Sørkoreanske myndigheter har oppfordret Nord-Korea til å gjenoppta samtalene i flere måneder, men inntil nå har nordkoreanske myndigheter avvist forespørselen. Årsak skal delvis være at irritasjon over Sør-Korea og USAs felles militærøvelser den siste tiden.

I uttalelsen fra departementet heter det at de nordkoreanske tjenestemennene har uttrykt vilje til å gjenoppta samtalene en gang mellom slutten av oktober og starten av november.

Gjenforening

Da de siste samtalene på høyt nivå ble holdt i Sør-Koreas hovedstad Seoul i februar, resulterte det i at Nord-Korea inviterte til en sjelden gjenforening for familier som ble separert under Koreakrigen på 1950-tallet.

Samlingsdepartementet bemerker at president Park Geun-hye ønsket å møte de nordkoreanske tjenestemennene under deres besøk til sør, men at tjenestemennene ikke fikk tid til dette på grunn av en stram tidsplan.