De folkevalgte i Ukraina møttes tirsdag formiddag for å undertegne avtalen om politisk og økonomisk samarbeid, som var på hele 1200 sider.

— Avtalen er det første viktige skrittet mot EU-medlemskap, sa Ukrainas president Petro Porosjenko etter godkjenningen.

Myndighetene i Kiev har imidlertid gitt etter for press fra Russland og utsetter innføringen av en frihandelsavtale med EU, som er en del av samarbeidsavtalen, til 2016.

- Historisk

Mange håper ratifiseringen kan være begynnelsen på et nytt kapittel og at landet kan legge den blodigste perioden siden Sovjetunionens fall, bak seg.

Samtidig endte en avstemning i EU-parlamentet som ble holdt samtidig med den ukrainske, med 535 stemmer for og 127 imot ratifisering.

— Dette er et historisk øyeblikk, sa EU-parlamentets president Martin Schulz etter avstemningen.

Utløste uro

Samarbeidsavtalen med EU var den utløsende faktoren i konflikten som har herjet landet i mange måneder. Daværende president Viktor Janukovitsj trakk seg i november i fjor fra å undertegne den og valgte i stedet å inngå en frihandelsavtale med Russland. Det førte til enorme demonstrasjoner og opptøyer i Kiev.

I februar ble Janukovitsj avsatt av nasjonalforsamlingen, og han flyktet til Russland. I mars annekterte Russland Krim-halvøya, og i april begynte kampene mellom prorussiske separatister og ukrainske styrker i de to østlige regionene Donetsk og Luhansk.