Nordmann tatt som gissel i Algerie

Ringte konen i Norge og fortalte at han var blitt kidnappet.

Publisert Publisert

Statoil sitt anlegg In Amenas Foto: Kjetil Alsvik / Statoil

iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Jeg ble oppringt av mannen min i formiddag. Han opplyste at han var blitt tatt som gissel. Jeg fikk et telefonnummer som han ba meg gi til politiet. Dette var nummeret til gisseltakerne, etter det jeg fikk vite.

Det forteller en kvinne i 50-årene fra Østlandet til BT. Ektemannen har jobbet på Statoils anlegg i In Aménas i Algerie siden 2009.

Les også

- Han står bak angrepet

Hun ble oppringt av ektemannen ved 11-tiden onsdag, og forteller at han var veldig preget av situasjonen.

— Han fortalte at han var tatt, ikke noe mer. Det var noen som sto og dikterte hva han skulle si, på engelsk. Politiet skulle ringe nummeret jeg fikk av ham. Samtalen ble avsluttet etter bare noen sekunder, sier hun.

Nå venter hun på at Statoil skal gi dem mer informasjon.

— Jeg vet ikke hva jeg skal si, det er så uvirkelig. Vi har vært forberedt på at sånne ting kan skje. Vi som pårørende opplever dette som helt uvirkelig, sier kvinnen.

Fikk melding fra faren

Gassproduksjonsanlegget helt øst i Algerie, nær grensen til Libya, ble utsatt for et angrep onsdag morgen.

Ifølge NRK.no har en gruppe som kaller seg Katibat Moulathamine, eller den Maskerte Brigade, tatt på seg ansvaret for angrepet. Den hevder å ha tatt tre nordmenn, en brite og en amerikaner til fange.

Statoil har i underkant av 20 medarbeidere ved anlegget i Algerie, mer enn ti av dem er norske.

En av nordmennene på oljeanlegget er fra Bergen. Mannens datter forteller at hun har løpende kontakt med faren på tekstmelding.

— Han sier de er trygge nå, og at han har det bra. Han har ikke fortalt noe om selve angrepet, forteller hun til BT.

Faren har heller ikke fortalt noe om hvor mange nordmenn som er kidnappet. Familien har løpende kontakt med Statoils beredskapsgruppe.

— De tok kontakt med min mor rett etter at angrepet fant sted, forteller datteren.

In Aménas er et våtgassfelt som blir drevet av Statoil sammen med BP og det algeriske oljeselskapet Sonatrach. Statoil skriver i en pressemelding at beredskapsorganisasjonen er mobilisert og at de nå arbeider for å få oversikt over situasjonen.

BT har vært i kontakt med Sonatrach i byen, som ikke vil si noe om situasjonen.

- De skjøt mot oss

Avisen Strilen har snakket med en av nordmennene som opplevde angrepet på nært hold. Han forteller til avisen at islamistene først angrep en buss med ansatte som var på vei til flyplassen.

Les også

En drept og syv skadet i angrep på Statoil-anlegg

— Vi var bare to hundre meter fra leiren da de kom ut av mørket og skjøt mot oss, sier mannen, som er fra Nordhordland, til Strilen.

Han var på vei til flyplassen da bussen ble angrepet rundt klokken 05.50 lokal tid.

Mannen forteller til avisen at vaktene ved anlegget slo angrepet raskt tilbake, slik at de kunne kjøre videre. Han er nå i en militærleir og sier han føler seg trygg der.

Strilen skriver at fire av de Statoil-ansatte som jobber på anlegget i Algerie er fra Hordaland.

UD: - Meget alvorlig

Utenriksdepartementet (UD) ble varslet av Statoil om hendelsen onsdag morgen. De betegner situasjonen som alvorlig.

— Vi ser meget alvorlig på denne situasjonen. UD er i tett kontakt med Statoil og andre aktører i saken, opplyser kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen til NTB.

Frankrike innledet for noen dager siden en større militæroperasjon nord i Mali i et forsøk på å stanse islamistiske opprøreres fremrykking i landet.

Da truet flere grupperinger med at de ville slå tilbake mot franske mål over hele verden, og både medlemmer av al-Qaida og tuaregopprørere har onsdag ettermiddag sagt at de står bak angrepet.

Publisert