Forhandlingene mellom arbeidsgiverne i stat og kommune og Danmarks Lærerforening brøt sammen før påske. I løpet av ferien har ingen av partene tatt initiativ til nye forhandlinger, dermed var den varslede lockouten et faktum tirsdag morgen. 875.000 elever rammes av aksjonen, hvorav nesten 570.000 går i grunnskolen. Konflikten dreier seg i hovedsak om lærernes arbeidstid.

Det er ingen grenser for hvor lenge lockouten kan vare, men allerede tirsdag kom kravene om at regjeringen må gripe inn.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt har varslet at hun vil kommentere lockouten når hun tirsdag klokka 11.30 holder sin ukentlige pressekonferanse.

Regjeringen lover dessuten at ingen elever vil miste eksamensbevis og vitnemål på grunn av situasjonen.

— Jeg kan ikke garantere at alt vil foregå helt slik det pleier. Men regjeringen vil sikre at ingen elever blir forsinket i sitt utdanningsforløp som følge av lockouten, sier undervisningsminister Christine Antorini ifølge Ritzau.

Flere arbeidstakerorganisasjoner krever at lockouten stanses så fort som mulig.

— Det er en formålsløs konflikt som nå blir brettet ut, og det kan ingen være tjent med, sier Bente Sorgenfrey, leder for FTF, en hovedorganisasjon som blant annet omfatter Danmarks Lærerforening. (©NTB)