Rodney King ble funnet død søndag morgen i Rialto, California. Han ble 47 år gammel. Det skal ha vært Kings forlovede som fant ham død i bunnen av et basseng, ifølge TMZ.

Symbolsak

King ble kjent for hele verden da et øyevitne filmet at han ble dratt ut av bilen sin og banket opp av fire politimenn 3. mars 1991. Opptaket ble vist på fjernsyn og vakte sterke reaksjoner, spesielt blant svarte amerikanere. Videoopptaket viste at Rodney King var ubevæpnet, at han ikke gjorde motstand, og at politivolden virket uprovosert.

Politimennene ble dømt, men tre av dem ble senere frikjent, noe som resulterte i voldsomme opptøyer i Los Angeles. Rodney King-saken har fått stor symbolsk betydning for mange svarte amerikanere.

Over ett år etter opptøyene ble to av politimennene dømt til to og et halvt års fengsel, og politiet i Los Angeles måtte betale King 3,8 millioner dollar i erstatning.

Respekt for politiet

I april i år, 20 år etter opptøyene, sa King at han ikke bærer nag til politifolkene som banket ham opp.

— Jeg har tilgitt dem fordi Amerika har tilgitt meg for så mye og gitt meg mange sjanser, sa han.

— Folk får en ny sjanse, og jeg har fått en ny sjanse, la King til. Han hadde selv et rulleblad og hadde flere ganger vært i kontakt med politiet før den skjebnesvangre kvelden.

— Jeg har stor respekt for politiet. Mange av dem har gjort mye gjennom årenes løp for å rette opp skaden de forvoldte meg. Ikke alle politifolk er dårlige, sa han.

DØD: Rodney King ble kjent for hele verden da et øyevitne filmet at han ble dratt ut av bilen sin og banket opp av fire politimenn 3. mars 1991.
REUTERS