Politiker innrømmer løgn om underbuksebilde

Den amerikanske politikeren Anthony Weiner innrømmer at han har sendt et upassende bilde av seg selv til en ung kvinne. Han skammer seg, men nekter å gå av.

TREKKER SEG IKKE: Anthony Weiner, et av de største stjerneskuddene i det demokratiske partiet, er avslørt i en e-sex-skandale. Men han vil ikke trekke seg. Her ankommer han pressekonferansen mandag kveld.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Presset har vært økende mot kongressmedlemmet fra New York etter at et underbuksebilde ble sendt fra ham til en 21 år gammel kvinne i Seattle via nettstedet Twitter. Først blånektet Weiner og hevdet twitterkontoen hans var blitt hacket, men mandag snudde han og innrømmet alt.

— Bildet er av meg, og jeg sendte det. Jeg er dypt lei meg for smerten dette har forvoldt, sa Weiner med tårer i øynene.

Demokraten sa han gjennom årene hadde sendt frekke bilder og meldinger til rundt seks kvinner. Men han understreket samtidig at han aldri hadde møtt disse kvinnene. Weiner giftet seg i fjor sommer.

— Jeg vet ikke hva som gikk av meg. Det var destruktivt. Men jeg vil ikke gå av, sa han mandag.

Ordførerfavoritt

Anthony Weiner - etternavnet uttales «wiener» - er nå inne i sin sjuende periode som folkevalgt i Representantenes hus i Kongressen i USA. Han har vært ei stigende stjerne i Demokratene og en av favorittene til å overta som ordfører i New York i 2013.

Nå kan han nok bare glemme ordførerplanene, mener Doug Muzzio ved Baruch College i New York. Selv dersom han klarer å ri av stormen, vil det trolig bli vanskelig for Weiner å bli gjenvalgt neste år, fastslår professoren.

Weiners håndtering av saken har vært katastrofalt dårlig, mener kommunikasjonskonsulent John Ullyot i Hill & Knowlton.

— Det er et typisk eksempel på hvordan man ikke skal handle når man rammes av personlige skandaler, sier han.

Gransking

Nancy Pelosi, som er Demokratenes leder i Representantenes hus, ber nå etikkomiteen i Representantenes hus om å granske saken for å få avklart om offentlige midler er blitt misbrukt eller Kongressens regler brutt.

— Jeg er dypt skuffet og bedrøvet over denne situasjonen. Mine tanker går til Anthonys kone Huma, hans familie, hans stab og hans velgere, sier Pelosi.

Weiner er gift med Huma Abedin, som er en av utenriksminister Hillary Clintons medarbeidere.

Selv sier Weiner at han ønsker granskingen velkommen, og at han fullt ut vil samarbeide med etikkomiteen.

Republikanernes partileder i delstaten New York, Ed Cox, sier Weiners oppførsel «i beste fall er foraktelig og i verste fall er ulovlig».

Fikk panikk

Under sin pressekonferanse mandag forklarte Weiner at han først hadde snakket usant for å beskytte sin kone og seg selv.

— Jeg elsker min kone svært høyt, og vi har ingen planer om å gå fra hverandre på grunn av dette, forsikret han.

Weiner fortalte at det først og fremst var gjennom Facebook han var kommet i kontakt med kvinnene som han har hatt et upassende forhold til.

Bildet som førte til at saken ble offentlig kjent, var ifølge Weiner ment som en vits og skulle sendes til en kvinne i Seattle i en privat melding.

— Da det gikk opp for meg at jeg hadde lagt det ut på Twitter, fikk jeg panikk. Jeg tok det bort og sa jeg var blitt hacket. Så holdt jeg meg til den forklaringen. Det var et svært beklagelig feilgrep, sa han mandag.

Weiner innrømmet samtidig at han hadde sendt frekke bilder av seg selv til flere kvinner, men understreket at han ikke hadde handlet lovstridig.

Flere av bildene har dukket opp på nettet de siste dagene.

AVSLØRT AV BLOGGER: Den konservative aktivisten Andrew Breitbart fikk tilslutt presset kongressmedlemmet Weiner til å innrømme at dette bildet var av ham.
Publisert

Mest lest akkurat nå

  1. – Det var fortjent

  2. – Jeg kan aldri gå noe sted uten å få blikk eller bli hvisket om

  3. – Det har aldri vært viktigere å gå med prideflagg i gaten

  4. «Homofili er ikke ideologi – det er slik en er skapt»

  5. Mann hentet opp etter speedriding-ulykke i Voss

  6. Norges Bank brøt loven – selskap tapte kontrakt på 35 millioner kroner