Justin Welby er erkebiskop av Canterbury, og dermed overhode for den anglikanske kirken. Han er vant til å se litt av hvert, og det er ikke mer enn et par uker siden han besøkte en flyktningleir i Kongo. Han ble forferdet av den desperate situasjonen mange av leirens beboere må leve med.

Det var imidlertid hjemme i Storbritannia han ble virkelig sjokkert, da han besøkte en av de rundt 800 såkalte «matbankene» som har startet opp i Storbritannia for å brødfø samfunnets fattigste og svakeste.

Her møtte erkebiskopen blant annet en familie der foreldrene så seg nødt til å droppe kveldsmat for å ha nok mat til barna. Familien var nær økonomisk ruin fordi de måtte ha nye dekk på bilen de var avhengige av for å komme seg på jobb.

Welby sa seg enig i at det kanskje ikke var en like alvorlig situasjon som den han nettopp hadde bevitnet i Afrika, «men det var desto mer sjokkerende, fordi det skjer her».

Dette skrev Welby i en artikkel som ble startskuddet på en ny debatt om hvordan det kan ha seg at så mange mennesker må gå sultne til sengs i ett av verdens rikeste land.

Ingen regjeringshjelp

I går kom en rapport som ser nærmere på hvordan bruken av matbanker har eksplodert de siste årene.

Da den konservative og liberaldemokratiske koalisjonsregjeringen kom til makten i 2009-2010, var det om lag 40.000 mennesker som henvendte seg for å få utlevert esker med det mest nødvendige av matvarer. I 2013-2014 har antallet vokst til over 900.000.

Organisasjonen Trussel Trust, som driver litt over halvparten av Storbritannias 800 matbanker, påpeker samtidig at omtrent en tredjedel av de personene som får hjelp til å få mat er barn.

Krigsparallell

Rapporten påpeker også at mange av de frivillige som jobber i matbankene «kjemper som ved Dunkerque, uten noe hjelp fra regjeringen».

Referansen til annen verdenskrig gjør særlig vondt for det konservative partiet, siden kritikken fra den anglikanske kirken rammer de konservatives kjerneverdier.

Det er ikke første gang den anglikanske kirken advarer om en truende matvarekrise, og den skammen det bør utløse i et overflodssamfunn som Storbritannia. Tidligere i år forsøkte en rekke kirkeledere å gjøre regjeringen oppmerksom på problemet i et åpent brev.

- Mangler politisk vilje

Inntil videre har den konservative statsministeren David Cameron ikke blandet seg direkte i debatten, men i stedet sendt ut en pressemelding om at «rapporten viser viktige spørsmål».

Til gjengjeld har arbeidsminister Matthew Hancock ikke holdt tilbake sine synspunkter på årsaken til at matbankene opplever et så voldsomt press.

- Det er fordi flere vet at matbankene eksisterer nå enn det var tidligere, sier Hancock.

Chris Mould, formann for Trussel Trust, mener at problemet med sultende briter først og fremst må løses ved at politikerne ser realiteten i øynene.

- Det krever politisk vilje til å erkjenne at problemet eksisterer før man kan gripe inn mot det, sier Mould.

Kaster tonnevis av mat

Rapporten peker også på at det hvert år kastes 4,3 millioner tonn mat fra blant annet matvarekjedene, blant annet på grunn av strenge krav til kvalitet og utseende. Kun to prosent av den kasserte maten havner hos organisasjoner som hjelper med matvarer til fattige. Resten blir kastet.

I et eksempel fra rapporten forteller lederen av en matbank hvordan han ble tilbudt 10 tonn med tomater som var kassert av supermarkedet Tesco fordi de var for store. En annen dag fikk han 10.000 små kjøttpaier fordi en lastebil hadde ankommet supermarkedet 17 minutter for sent. Butikken ville ikke ha dem lenger.

Etter offentliggjøringen av rapporten har flere britiske supermarkeder lovet å se nærmere på problemet.

- Vi har en situasjon hvor vi har både fattige og et matvareoverskudd, erkjenner Andrew Opie fra den britiske handelsorganisasjonen British Retail Consortium.

Skjerpet regelverk

Ifølge rapporten er en av løsningene på problemet å nedsette en ny organisasjon — Feed Britain - som skal takle problemet fra en rekke forskjellige vinkler.

Mange familier er i dyp krise fordi velferdsgoder er blitt forsinket eller tilbakeholdt på grunn av skjerpet velferdsregelverk, og det er noe rapporten mener at regjeringen må gjøre noe med.

Rapporten foreslår også at familier som henvender seg med behov om matvarehjelp skal kunne få hjelp til å takle velferdssystemet og slette gjeld. Videre foreslår rapporten kurs i matlaging og budsjettering.