Oppgjørets time nærmer seg i Libya

Sluttoppgjøret nærmer seg, og de libyske opprørerne gir Gaddafi-soldater frist til lørdag med å overgi seg. Samtidig sier overgangsrådet at Libya ikke trenger utenlandske fredssoldater.

SLUTTOPPGJØRET: Libyske opprørssoldater på vei fra Bin Jawad til Muammar Gaddafis hjemby Sirte, ett av de siste stedene hvor de møter motstand fra styrker som er lojale til det styrtede regimet.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

— Vi vil at alle skal vite at vi er klare for et endelig militært slag, sa opprørernes militærsjef, oberst Omar Bani tirsdag.

— Så langt har vi ikke sett noen tegn på at de vil overgi seg uten kamp, sier han om de regimetro styrkene i blant annet Muammar Gaddafis hjemby Sirte.

Dagen etter at den styrtede diktatorens kone og tre av hans barn flyktet til Algerie, gir opprørernes nasjonale overgangsråd Gaddafi-lojale styrker i Sirte og andre byer frist til lørdag med å overgi seg.

Les også

[No available link text]

Det libyske overgangsrådets (NTC) leder Mustafa Abdel Jalil sier opprørerne vil løse situasjonen militært dersom ikke Gaddafi-styrkene overgir seg.Samtidig klargjorde NATO tirsdag at oppdraget i Libya fortsatt er nødvendig og vil være det så lenge Gaddafi-styrker truer sivile.

Opprørsstyrker inntok nylig hovedstaden Tripoli etter et halvt års borgerkrig i Libya. NATO gikk allerede i mars inn i konflikten for å beskytte sivilbefolkningen, men har i praksis hjulpet opprørerne med å styrte regimet til Muammar Gaddafi.

Nei til fredssoldater

Jalil sier også han er blitt enig med NATO om at det ikke trengs internasjonale fredsbevarende styrker i Libya.

— Vi bestemte at vi ikke trenger noen styrker for å opprettholde sikkerhet, det være seg internasjonale, muslimske eller andre. Vi satser på våre egne ungdommer, sier Jalil.

Jalil sier også at han tror Gaddafis kone og tre av barna, som mandag kom seg over grensa til nabolandet Algerie, kommer til å reise til et nytt land innen kort tid.

Les også

[No available link text]

Opprørerne har bedt algeriske myndigheter om å sende Gaddafis familie tilbake til Libya. Gaddafis datter Aisha, som flyktet sammen med to av sine brødre og sin mor, fødte tirsdag en datter i Algerie, dagen etter at hun kom til landet.Tross mange og intense spekulasjoner er det fortsatt ikke kjent hvor Gaddafi selv oppholder seg etter at han 42 år etter sin maktovertakelse ble jaget fra Tripoli.

Optimistiske oljeutsikter

En av de viktigste oppgavene for Libyas nye makthavere blir å få i gang økonomien igjen. Libyas oljerikdom gjør det mulig å skaffe inntekter til statskassen relativt raskt, og den nylig utnevnte sjefen i Libyas nasjonale oljeselskap (NOC) sier oljeproduksjonen kan starte opp igjen i løpet av få uker.

— Etter at vi har startet opp, vil det ta under 15 måneder å oppnå full produksjon, sier Nouri Berouin.

Eksperter er noe mer nøkterne og tror det kan ta flere år før Libyas oljeproduksjon er tilbake på nivået fra før krigen.

OPEC-landet Libya produserte før opprøret startet i februar 1,6 millioner fat olje om dagen, men i dag er det så vidt det foregår oljeproduksjon i landet.

— Jeg har møtt internasjonale oljeselskaper, og det første jeg forteller dem er at vi respekterer alle oljekontrakter, sier Berouin.

Les også:

Publisert:

Les mer om dette temaet

- TRENGER IKKE STYRKER: Det libyske overgangsrådets leder Mustafa Abdel Jalil mener landet ikke har behov for fredsbevarende styrker fra utlandet.