FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som selv er fra Sør-Korea, advarte torsdag nok en gang mot den økte spenningen. Han sier han er dypt bekymret og ber spesielt Kina om å bidra til å roe ned situasjonen.

— På nåværende tidspunkt tror jeg at alle parter som er bekymret for Korea-halvøyen, spesielt den kinesiske regjeringen, kan spille en svært viktig rolle for å roe ned situasjonen, sier Ban.

Nord-Korea skjerpet onsdag sin aggressive retorikk ved å erklære at landet har godkjent planer om et «nådeløst» atomangrep på amerikanske mål.

Rakettforsvar

Kunngjøringen ble kjent kort tid etter at det ble klart at USA har besluttet å styrke rakettforsvarssystemet sitt på øya Guam i Stillehavet, 330 mil sørøst for Korea-halvøya. Tiltaket skal gjøre USA i bedre stand til å avskjære eventuelle raketter fra Nord-Korea.

De fleste eksperter mener det vil ta flere år før Nord-Korea vil kunne ramme USA med interkontinentale raketter, men ved å flytte rakettforsvaret sitt nærmere den koreanske halvøya, viser amerikanerne at de tar trusselen på alvor.

Forsvarsminister Chuck Hagel fremholder at Nord-Korea utgjør en «klar og reell» fare mot USA, Sør-Korea og Japan.

— De har kjernefysisk kapasitet nå, de har kapasitet til å skyte ut raketter nå. Vi tar disse truslene alvorlig, vi er nødt til å ta disse truslene alvorlig, sier Hagel.

Blokkert industripark

Det var torsdag ingen tegn til at Nord-Korea vil lempe på blokkeringen av sørkoreanske arbeidere fra industriparken Kaesong, som ligger på nordkoreansk territorium.

Men ifølge en sørkoreansk avis skal nordkoreanske ledere være uenige om hvordan saken bør håndteres. Avisen JoongAng Ilbo siterer en kilde som har nær kontakt med regimet, og som sier at militære ledere i langt tid har vært imot industriparken. De mener det er unaturlig med et økonomisk samarbeid med Sør-Korea, mens sivile ledere ser det som en inntektskilde.

Sonen regnes som det eneste gjenværende kontaktpunktet mellom sør og nord. 53.000 nordkoreanere og 900 sørkoreanere jobber ved de 123 fabrikkene, som er etablert av sørkoreanske selskaper siden 2005.

Stenges for godt?

Sonen ble blokkert for sørkoreanske arbeidere onsdag, og noen timer senere truet Nord-Korea med å stenge sonen for godt.

— Hvis Sør-Korea og sørkoreanske medier fortsetter å komme med fornærmelser mot nord og true med militæraksjon, vil industrisonen bli stengt og alle de 53.000 nordkoreanske ansatte bli trukket tilbake, skriver det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Kaesong er en viktig kilde for valuta for Nord-Korea, og blokkeringen anses som en dramatisk opptrapping av konflikten. Nord-Korea og Sør-Korea har teknisk sett vært i krig med hverandre siden Korea-krigen brøt ut i 1950, ettersom det aldri er blitt inngått en varig fredsavtale.

Rundt 40 lastebiler ventet torsdag morgen på å krysse grensa for å kjøre til industriparken, som ligger 10 kilometer inne på nordkoreansk territorium. Lastebilene snudde da det ble opplyst over høyttaler at det var forbudt å krysse grensa.

Det er ikke sagt noe om hvor lenge grensen vil være stengt, men Nord-Korea ga onsdag beskjed om at alle sørkoreanere som befant seg i Kaesong, sto fritt til å forlate byen.