Arrestasjonene ble gjort i Toronto og Montreal, Canadas to største byer, mandag.

— Hadde dette angrepet blitt gjennomført, ville det ha resultert i at uskyldige mennesker ble drept eller alvorlig såret, sa politisjef James Malizia på en pressekonferanse mandag.

Ifølge politiet hadde de to kontakter i al-Qaida i Iran. Planen skal ha vært å angripe VIA-toget som er et passasjertog mellom Toronto og New York, og få toget til å spore av mens det fremdeles var i Toronto-området i Canada.

De to, Chiheb Esseghaier (30) og Raed Jaser (35) er ikke canadiske statsborgere. Esseghaier er bosatt i Montreal, mens Jaser er bosatt i Toronto.

Nordamerikansk samarbeid

— Disse personene var en reell trussel for mennesker, de hadde tenkt å ta liv. De har fått støtte fra al-Qaida i Iran i form av veiledning, sa Maliza.

Ifølge Maliza har støtten fra al-Qaida kommet i form av «rettledning og råd».

— Det er ingenting som tyder på at disse angrepene skal ha vært statlig sponset», sa han.

Det canadiske politiet jobbet tett med amerikanske FBI for å avdekke saken, og sier de ikke har noen grunn til å tro at denne planleggingen har noe med bombene i Boston å gjøre.

- Ikke nært forestående

— Vi har fulgt med de to siktede en stund. I denne perioden har de ikke vært en fare for mennesker rundt seg, og terrorangrepet var fortsatt på planleggingsstadiet. Det var ikke veldig nært forestående, opplyste politiet.

Togstrekningen mellom Toronto og New York er blant de mest trafikkerte i Nord-Amerika.

Det var canadiere blant gisseltakerne under terroraksjonen ved In Amenas-anlegget i Algerie tidligere i år. Det er ikke ukjent for Canada at enkelte personer har kontakt med terrororganisasjoner. (NTB)