Det største angrepet fant sted i millionbyen Karachi sør i Pakistan da to bomber eksploderte ved kontoret til Awami nasjonalparti (ANP). Minst elleve personer ble drept og over 40 personer skadd i angrepet.

Rundt 86 millioner stemmeberettigede pakistanere kan lørdag gå til urnene for å velge representanter til nasjonalforsamlingen.

Blant annet i Baluchistan-provinsen vest i Pakistan ble fire personer skutt drept, og i Mardan-distriktet nordvest i landet ble minst fire personer skadd da en bombe eksploderte i nærheten av et valglokale.

Flere selvmordsbombere

Kort tid etter angrepet i Karachi eksploderte også en bombe i byen Peshawar nordvest i Pakistan. Bomben var plassert på en motorsykkel som var parkert utenfor et valglokale for kvinner, opplyser politiet. Angrepet var rettet mot kvinnelige velgere, og minst 12 personer ble skadd.

Ved et annet valglokale i Peshawar ble en selvmordsbomber stoppet før han nådde fram til lokalet. Da mannen ble stoppet av politiet, sprengte han seg selv i luften, men ingen andre ble drept eller skadet i eksplosjonen.

I Nord-Waziristan ble kvinner nektet å stemme lørdag, ifølge innbyggere i byen Miranshah.

— En slik vanærende handling vil ikke bli akseptert, og den som bidrar til at kvinner stemmer, vil bli straffet, sto det på brosjyrer som ble kastet inn i byens butikker.

Enormt sikkerhetsoppbud

Pakistansk Taliban og militante grupper med forbindelser til al-Qaida har godt fotfeste i regionen, som er preget av mye uro.

Taliban har oppfordret pakistanere til å boikotte valget hvis de vil redde livet.

— For å gjøre opprør mot systemet har vi planlagt flere aksjoner 11. mai, så vi ber folk om å holde seg unna valglokalene hvis de vil redde livene sine, sa Taliban-talsmann Ehsanullah Ehsan fredag.

Sikkerhetsoppbudet på valgdagen er enormt som følge av den svært blodige opptakten til valget. Taliban og andre terrororganisasjoner står bak en rekke angrep som har tatt livet av over 127 mennesker siden midten av april, ifølge en opptelling nyhetsbyrået AFP har foretatt.

Demokratisk maktoverføring

Regjeringspartiet Pakistans folkeparti (PPP) ventes å gjøre det dårlig på grunn av misnøye med regjeringen og president Ali Asif Zardari. Tidligere statsminister Nawaz Sharif og hans konservative parti Den pakistanske muslimske ligaen Nawaz (PML-N) er favoritt til å vinne valget.

Men den tidligere cricketstjernen Imran Khan og hans parti Bevegelse for rettferdighet (PTI) ventes også å gjøre det bra.

Hvis valget går som planlagt, vil Pakistan oppleve sin første konstitusjonelle, demokratiske maktoverføring siden uavhengigheten i 1947.