Utenriksminister John Kerry sier USA og landets allierte nå vurderer to alternativer for destruksjon av stridsmidlene.

Kerry peker på at Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, OPCW, har frist til ut året med å fjerne stridsmidler fra Syria.

Albania sa i forrige uke nei til at Syrias kjemiske våpen kan ødelegges der.

I rute

Norges nye regjering har også avvist en forespørsel. Men utenriksminister Børge Brende (H) kunngjorde i forrige uke at Norge har tilbudt seg å frakte kjemivåpen fra Syria med skip.

John Kerry ville mandag ikke utdype hvilke to alternativer som nå vurderes.

— Vi er i rute. Vi står ikke uten alternativer. Vi ser tvert imot aktivt på to andre alternativer som vil gi oss full kapasitet til ødeleggelse innen fristen, sa Kerry.

Albanias avslag om å destruere Syrias vel 1.300 tonn kjemiske stridsmidler kom etter stor uro og mange protester mot forslaget.

— Det er umulig for Albania å bli involvert i denne operasjonen, sa statsminister Edi Rama i en fjernsynstale.

Før årsskiftet

Ifølge Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, OPCW, skal de mest farlige kjemiske stridsmidlene i Syria transporteres ut av landet før årsskiftet og ødelegges innen 15. mars. Resten skal destrueres innen utgangen av juni.

Børge Brende presenterte Norges tilbud om å stille med et transportskip og en fregatt til utenriksminister Kerry i Washington fredag.

Skipet kan både frakte ferdige kjemiske våpen og ublandede stridsmidler som kan brukes til å lage kjemiske våpen. Fregatten vil fungere som militær eskorte for det sivile transportskipet

Norge vil også bidra med opp mot 90 millioner kroner i økonomisk støtte til ødeleggelsen av våpen og stridsmidler.