I en sak som lenge har vært et mysterium, har Associated Press og Washington Post nå trykket lange rapporter som avdekker at FBI-agenten Robert Levinson ble betalt av CIA for å samle informasjon rundt om i verden.

Levinson fløy til iranske Kish Island i mars 2007 for å undersøke korrupsjon i Iran, med håp om kanskje også å finne ut mer om Irans atomprogram, ifølge de to mediene.

Men han forsvant, og amerikanske tjenestemenn har alltid siden insistert på at han var en privat borger som var på privat forretningsreise.

CIA-gruppe brøt reglene

Det viser seg at CIAs egne regler ble krenket da en gruppe CIA-analytikere rekrutterte Levinson til å samle etterretningsinformasjon.

Da Kongressen omsider fant ut hva som hadde skjedd, var det flere i CIA som fikk sparken mens andre fikk en reprimande. CIA betalte også familien til Levinson en erstatning på 2,5 millioner dollar.

Men skandalen og CIAs respons på den forble en hemmelighet helt til saken ble avdekket torsdag.

Hemmeligholdt i tre år

AP fikk vite om saken i 2010, men gikk tre ganger med på å utsette offentliggjøring av funnene fordi myndighetene sa de hadde håp om å få Levinson fri.

Men siden alle forsøk på å finne ham og befri ham ser ut til å ha slått feil, har AP valgt å offentliggjøre saken.

Det har ikke vært noen bilder eller video av Levinson siden 2011 som skulle bevise at han fortsatt er i live. Amerikanske tjenestemenn sier også at Iran nesten helt sikkert må være klar over Levinsons tilknytning til CIA.

Om Levinson fortsatt lever, er han 65 år gammel og har sittet som fange lenger enn noen annen amerikaner, lenger enn AP-reporteren Terry Anderson i Libanon.