Antallet demonstranter i massedemonstrasjonen på Uavhengighetsplassen i sentrum av Kiev økte stadig søndag. Mange bar ukrainske flagg og EU-flagg samt bannere med slagord på.

– Jeg anslår at det er om lag 500.000 mennesker her nå. Samtidig ser jeg store mengder opprørspoliti. Vi er bekymret for at de vil slå til i løpet av natten, sa en 24 år gamle student søndag ettermiddag.

Arrangørene håpet at så mange som én million ville delta i protestene i løpet av dagen.

KNUSER: Her knuser demonstranter Lenin-statuen med slegge.
SCANPIX

Veltet Lenin-statue

Ukrainske nasjonalister veltet søndag en statue av den russiske revolusjonslederen Lenin i Kiev sentrum.

TV-bilder viste den tomme sokkelen omgitt av jublende demonstranter som hamret løs på restene av statuen. Reportere på stedet forteller at statuen har blitt halshogd.

Den ledende opposisjonspolitikeren Andrej Sjevtsjenko sier at det ikke var opposisjonspolitikerne som hadde tatt initiativ til veltingen av statuen. Flere av dem som rev ned statuen svingte med flagget til det ultranasjonalistiske partiet Svoboda.

Statuen har symbolsk betydning som viser Ukrainas felles historie med Russland. Granittstatuen ble reist like etter at andre verdenskrig tok slutt, og den var den siste Lenin-statuen i Kiev etter Sovjetunionens fall.

Ban bekymret

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har bedt Ukrainas president Viktor Janukovitsj om å ha en fredelig dialog med opposisjonen i landet.

Ban fortalte Janukovitsj at han er veldig bekymret for situasjonen i Ukraina, da de to snakket sammen på telefon søndag.

– Det må ikke brukes vold, men heller inngås en fredelig dialog mellom de involverte partene, sa generalsekretæren.

Janukovitsj skal ha forsikret Ban Ki-moon om at de vil ta initiativ for å avverge urolighetene.

EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso har også snakket med Janukovitsj og understreket at spenningene bør løses med politiske virkemidler.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius skal møte den ukrainske boksehelten og opposisjonspolitikeren Vitalij Klitsjko for samtaler i Paris onsdag.

– Gå av

Demonstrasjonene på Uavhengighetsplassen gikk fredelig for seg søndag. Tidligere statsminister Julia Timosjenko kunngjorde at president Janukovitsj måtte gi etter for folkets krav om å gå av.

– Vårt mål er at Janukovitsj umiddelbart må trekke seg som Ukrainas president, lød det i kunngjøringen, som ble lest opp av Timosjenkos datter Jevgenia Timosjenko.

Folkemengden svarte med å rope «Gå av, gå av».

Ukraina, og da spesielt hovedstaden Kiev, har vært preget av mange demonstrasjoner helt siden presidenten trakk seg fra å skrive under på en omfattende samarbeidsavtale med EU og heller ville styrke båndene med Russland.

EU-nei

Mange av demonstasjonene har endt med både blod og arrestasjoner etter at politiet har gått hardt til verks mot demonstrantene.

Opposisjonens raseri fikk nytt påfyll fredag, da Janukovitsj møtte president Vladimir Putin i Russland for å diskutere et strategisk partnerskap mellom de to landene.

Presidenten hevder at avtalen med EU var for dårlig, men han har også innrømmet å ha opplevd press fra Russland. Dersom samarbeidsavtalen hadde blitt signert, ville Ukraina risikert russiske straffetiltak, blant annet stengte gasskraner. Ukraina er helt avhengig av kraftforsyningene fra Russland.

Ifølge BBC har sikkerhetspolitiet i Ukraina sagt at de etterforsker flere politikere som mistenkes for hva de kaller "handlinger med mål om å ta over statsmakten".

Politikerne er ikke navngitte.