— Som en historisk og nåværende nær alliert av Norge, så tror jeg vi ser flest fordeler med at Storbritannia fremdeles er en del av EU i fremtiden, og at britisk pragmatisme i mange spørsmål er med rundt bordet når viktige spørsmål blir drøftet i EU i fremtiden, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til NTB.

Cameron selv forsikret at britene ikke vil vende Europa ryggen, da han møtte andre ledere fra politikk og næringsliv på økonomiske toppmøtet World Economic Forum i Davos i Sveits.

Fra talerstolen i Davos torsdag etterlyste han reformer som vil gjøre Unionen mer konkurransedyktig. Det skjedde dagen etter at Cameron holdt en lenge varslet tale om EU, der han tok til orde for at det skal holdes en folkeavstemning om fortsatt medlemskap før utgangen av 2017.

- Fantastisk!

London-borgermester og partifelle Boris Johnson er storfornøyd med det kontroversielle utspillet og sier statsministeren får støtte fra mange euroskeptiske briter.

— Kjempebra, fantastisk, en av de beste, sier Johnson om statsminister David Camerons EU-tale.

— Folk vil snakke om politisk usikkerhet. Men hvis man bare snakker med folk fra de store bankene hele tiden, ville man ikke arrangert valg i det hele tatt, sier Johnson til NTB.

For næringslivet og finanssektoren er stabilitet og forutsigbarhet alltid viktig - en langtrukken debatt og folkeavstemning om tilknytningen til EU betyr snarere det motsatte.

Men Johnson, som selv har ivret for en folkeavstemning, er trygg på utfallet:

— Jeg tror det kommer til å bli ja til å forbli i det indre marked, men det vil ikke være katastrofalt med et nei-resultat.

— Vi trenger å være i rådet for det indre marked, det vil si i Brussel. Vi ønsker at Norge skal slutte seg til oss i det indre marked, for jeg er sikker på at vi har mange felles interesser, sier den frittalende London-ordføreren.

Skeptiske

Mens han skamroser sin partileder, er kommentatorer i mediene langt mer skeptiske til statsministerens utspill.

— David Cameron kan ha tatt knekken på det konservative partiet for godt, mener Peter Oborne i den høyreorienterte London-avisen Daily Telegraph.

Oborne kaller spørsmålet om fortsatt britisk medlemskap i EU «en ueksplodert bombe».

— Onsdag ble denne bomben med skjelvende hender flyttet, skriver kommentatoren, som tror Cameron bare har gjort det vanskeligere for partiet og seg selv.

Han mener det «nå virker nesten sikkert» at det konservative partiet blir rammet av åpen splittelse foran parlamentsvalget som ventes holdt i 2015.

«Dumdristig»

— Camerons tale var mer dumdristig enn modig, mener Martin Kettle i den venstreliberale avisen The Guardian.

— Løftet om en folkeavstemning der spørsmålet blir et enkelt ja eller nei til fortsatt medlemskap, kan vise seg å bli tabben som ødelegger Camerons karriere, skriver han.

Rundt 40 prosent av britene vil ut av EU og vil si nei, mens 37 prosent mener at landet bør bli værende i Unionen, viser en fersk meningsmåling. Målingen fra YouGov ble foretatt søndag og mandag, før Camerons tale med løfte om folkeavstemning.

18 prosent er usikre, mens 6 prosent sier de ikke vil delta i folkeavstemningen Cameron har lovet. I en tilsvarende måling utført av YouGov én uke tidligere, sa 40 prosent at de ønsket fortsatt medlemskap, mens 34 prosent ønsket å forlate Unionen.